Dijeta Dijetni savjeti 06. srpnja 2016.

6 pametnih načina kako da prestaneš jesti kasno navečer

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li se ikad ulovila kako stojiš ispred hladnjaka kasno navečer, iako nisi gladna? Jedenje noću uzrokuje unos energije veći nego što je našem tijelu potrebno što može dovesti do nakupljanja suvišnih kilograma. Donosimo ti nekoliko načina kako da staneš na kraj kasnonoćnom jedenju.

Pronađi uzrok

Kako bi promijenila naviku jedenja kasno navečer ili noću, potrebno je identificirati uzrok ove navike. Jedenje noću može biti rezultat pretrpanog dnevnog rasporeda zbog kojeg ne stigneš imati redovite obroke. No, ponekad uzrok ove navike može jednostavno biti i dosada.  Emocije poput tuge, ljutnje ili frustracije također mogu dovesti do posezanja za hranom, čak i onda kada ne osjećaš glad. Identifikacija uzroka je vrlo važna jer navika kasnonoćnog jedenja može dovesti do pretilosti, depresije, problema sa spavanjem, ali i do poremećaja u prehrani.

Identificiraj okidače

Kao što je važno identificirati uzrok, korisno je razmisliti o specifičnim situacijama i događajima koji kod tebe uzrokuju takvo ponašanje. Kontroliranje ovakvih obrasca ponašanja i identificiranje okidača može ti pomoći prekinuti ciklus emocionalnog prejedanja.

Steci rutinu

Osmišljanje dnevne rutine obroka i spavanja može ti pomoći prekinuti ovu nezdravu naviku.

Planiraj obroke

Neka dio tvoje dnevne rutine postane i planiranje dnevnih obroka i međuobroka. Dobar plan pomoći će ti u samokontroli prilikom unosa hrane.

Oslobodi se stresa

Tjeskoba i stres su dva najčešća razloga zašto ljudi jedu iako ne osjećaju glad. Međutim, koristiti hranu kako bi obuzdali emocije nije dobra ideja. Ako primijetiš da posežeš za hranom kada si nervozna, pronađi neki drugi način kako da se opustiš oslobodiš negativnih emocija. Istraživanja su pokazala da tehnike relaksacije, poput vježbi disanja, meditacije, tople kupke, joge te laganih vježbi i istezanja, pomažu u upravljanju poremećaja jedenja.

Uključi proteine u svaki obrok

Različita hrana ima različiti utjecaj na tvoj apetit. Ako se želiš dulje osjećati sitom, uključi hranu bogatu proteinima u svaki obrok. Rezultati jedne studije su pokazali da redovito jedenje obroka bogatih proteinima smanjuje prejedanje za 60% i želju za jedenjem tijekom noći.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.