Dijeta 10. studenoga 2015.

Koji dio dana je najbolji za vježbanje?

Tren-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jutarnji ili večernji trening? Ovo pitanje vječna je dilema svih vježbača, a postoje istraživanja koja kažu kako je dobro vježbati i ujutro i navečer. Poznata trenerica i Instagram zvijezda Kayla Itsines donosi pozitivne i negativne strane vježbanja u jutarnjim ili večernjim satima

Večernje vježbanje smanjuje stres

Iako je tvoje tijelo ujutro puno energije, to ne mora značiti da kasnije u danu nije spremno za tjelovježbu. Ako vježbaš navečer tvoje tijelo je budnije nego ujutro jer si već obavila različite obaveze kroz dana i pojela nekoliko obroka. Neki jednostavno bolje funkcioniraju navečer jer imaju osjećaj kao da imaju više energije. To može biti istina, jer je razina izdržljivosti i snage prema istraživanjima najveća od 16 do 18 sati.

Ako vježbaš ujutro vjerojatno si još opuštena, dok si navečer puna napetosti i stresa proživljenog kroz cijeli dan. Zato ti baš i treba večernje vježbanje jer je to najbolji način da se opustiš i odagnaš stres. Ako si imala težak dan, najbolje što možeš napraviti je odraditi trening jer vježbanje oslobađa endorfin, hormon sreće.

Jutarnje vježbanje pomaže da ostaneš dosljedna

Ako imaš problem da ostaneš dosljedna treninzima, jutarnje vježbanje u tome ti može pomoći. Puno ljudi bori se s pronalaskom vremena za vježbanje pa ako trening odradiš odmah ujutro manja je šansa da ga preskočiš zbog raznih zapreka koje se mogu pojaviti tijekom dana. Osim lakšeg održavanja dosljednosti ujutro je tvoje tijelo odmornije. Tijekom sna, mišići se obnavljaju pa kada se probudiš tvoje tijelo je svježe i spremno za rad. Naravno, to ovisi o kvaliteti tvog sna pa u krevet idi dovoljno rano.

Budimo iskreni, neki od nas jednostavno nisu jutarnji tipovi, bez obzira koliko se trudili. Ako kasno ideš spavati, posljednja stvar koja ti je na pameti kada se ujutro probudiš umorna je vježbanje. Svako je drugačiji pa je najbolje da isprobaš i jutarnju i večernju tjelovježbu i vidiš koja ti bolje odgovara. U konačnici, ne postoji pravi odgovor na pitanje je li za tebe bolje jutarnji ili večernji trening. To najprije ovisi o tvojim osobnim preferencijama. Ako već imaš svoju rutinu i redovito vježbaš, zaista nije važno u kojem dijelu dana, važno je samo da vježbaš i osjećaš se dobro.

Doznaj što jesti prije i poslije treninga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.