Dijeta Dijetni savjeti 25. kolovoza 2016.

Odgovori na ova pitanja i provjeri je li tvoja dijeta gubitak vremena

Dijeta-_Vaganje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina osoba opterećena s brojem kilograma i raznim dijetama smatra da će život tek početi kada se konačno riješe suvišnih kilograma. Naravno da je u redu željeti imati tanji struk i uža bedra i stremiti prema tom cilju.

Naravno da je u redu željeti imati tanji struk i uža bedra i stremiti prema tom cilju, ali opsesivno brojanje kalorija i čitanje članaka o mršavljenju teško da će te približiti željenom rezultatu. 

Utječe li brojka na vagi na tvoje raspoloženje?

Mnogim osobama koje žele smršavjeti, broj na vagi određuje kakvog će biti raspoloženja toga dana. Upotreba vage je važan alat za praćenje napretka, ali ne i u slučajevima kada ono što ona pokazuje ima vrlo loš utjecaj na raspoloženje osobe koja se važe. Ako si jedna od tih, važno je da shvatiš da ti nisi samo broj koji pokazuje vaga, nego cjelovita i kompleksna osoba čija se vrijednost ne može i ne treba mjeriti brojevima. Shvati da je vaga samo alt u tvojim rukama, najbolje je da odrediš jedan dan u tjednu za vaganje jer sve drugo je previše.

Pročitaj više o eksperimentu nutricionistice s vagom. 

Imaš li magični broj u glavi prema kojem stremiš?

To je otprilike: 53 kilograma, broj odjeće 36, širina struka 60... ti brojevi predstavljaju magičnu kombinaciju i osoba koja je na dijeti smatra ako ih uspije doseći da će u njenom životu sve krenuti na bolje. Lakše će naći partnera ili će joj veza procvasti, imat će više novca na računu i bit će odlično raspoložena. Ali većina osoba koje su stalno na nekoj od dijeta nikada ne postigne zacrtani cilj i tako zapravo sabotira sebe i svoj daljnji napredak. Jer u glavi takve osobe je da dok magični brojevi nisu dosegnuti nema napretka ni u drugim segmentima njezina života. Stoga je bolje što prije shvatiti da se zbog "magičnog broja" može izgubiti puno dragocjenog vremena. Taj broj na vagi može postati tvoj vječiti i nedostižni cilj na koji nikako ne uspijevaš stići. Bolje je odbaciti brojeve, vježbati, hraniti se zdravo i voljeti svoje tijelo.

Ako se želiš dobro osjećati u vlastitom tijelu, evo kojih 8 namirnica trebaš izbjegavati.

Odgađaš li učiniti neke stvari dok ne smršaviš?

Jesi li jedna od onih koje sebi obećavaju kad smršave da će ići na bazen, nositi modernu odjeću ili početi izlaziti? Kod osoba na dijeti koje često imaju jo-jo efekt primijećeno je da kad smršave jedan kraći period žive život punim plućima. Ali kad im se kilogrami ponovno vrate, vraćaju se povučenom životu. Kako ne bi dolazilo do tjelesnih i emotivnih jo-jo učinaka najbolje je cijelo vrijeme jesti zdravo i vježbati i uživati u sebi svaki dan, a ne čekati ostvarenje svog ideala da bi započela sa životom. Ako si i na jedno od ova tri pitanja odgovorila potvrdno bilo bi dobro da što prije shvatiš da je vaga alat, kilogrami broj, a hrana samo hrana i tvoj će život bit bolji i ispunjeniji.

Pročitaj zašto popularne dijete ne uspijevaju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.