Dijeta Dijetni savjeti 08. listopada 2020.

Istraživanje pokazalo da jedna od dvije najpopularnije dijete ne djeluje

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje Jama International Medicine objavljeno 28. rujna ove godine moglo bi razočarati mnoge poklonike iznimno popularnog načina mršavljenja, povremenog posta (intermittent fasting).

Znanstvenici su proveli istraživanje kako bi dobili odgovor na pitanje koji je učinak povremenog posta odnosno vremenski ograničene prehrane na gubitak kilograma i metaboličko zdravlje kod pacijenata s prekomjernom težinom i pretilošću. U ovom randomiziranom kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 116 odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću, dijeta povremenim postom povezana je s umjerenim smanjenjem tjelesne mase (1,17 %), a to se nije značajno razlikovalo od smanjenja tjelesne mase ispitanika u kontrolnoj skupini (0,75%). Zaključak studije je da povremeni post nije doveo do gubitka kilograma niti do poboljšanja kardiovaskularnih i metaboličkih referenci ispitanika.

Učinkovitost i sigurnost povremenog posta nije istražena u velikim randomiziranim kliničkim ispitivanjima, s ciljem da se utvrdi učinak 16-satnog posta na gubitak kilograma i metaboličke markere. Istraživanje je provedeno tako da je kontrolna skupina jela tri
strukturirana obroka dnevno, a druga skupina je u periodu od osam sati (od 12 do 20) mogla jesti što je htjela, a ostalih 16 sati potpuno se suzdržavati od unosa kalorija iz bilo kojeg izvora. 

Možda te zanima... 5 vrsta posta za učinkovito mršavljenje Dijeta

Istraživanje je trajalo 12 tjedana, a uključivalo je muškarce i žene u dobi od 18 do 64 godine s indeksom tjelesne mase (BMI, izračunato kao težina u kilogramima podijeljena s visinom u kvadratima od 27 do 43). Sudionici su živjeli bilo gdje u Sjedinjenim Državama i svi su dobili su iHealth Lite Bluetooth vagu (model HS4S) za upotrebu kod kuće. Aplikacija s podacima sudionika bili su povezani s platformom Eureka Research. Sudionici su dobili uputu da vagu koriste svaki dan ujutro prije jela ili pića i prije konkretne tjelesne aktivnosti. Rezultati podskupine od 50 sudionika koja je živjela u blizini San Francisca u Kaliforniji, bili su podvrgnuti osobnom testiranju.

Možda te zanima... 'Uz povremeni post izgubila sam 40 kilograma u tri godine' Dijeta

Rezultati se postižu jedino ako se povremeni post kombinira s kalorijskim deficitom

Glavni rezultat koji se mjerio bio je gubitak kilograma. Sekundarni rezultati koji su bili podvrgnuti kontroli su promjene u težini, masnoj masi, nemasnoj masi, inzulinu natašte, glukozi natašte, razinama hemoglobina A1c, procijeni unosa energije, ukupnoj potrošnji energije i potrošnji energije u mirovanju.

Zaključak je da ako se povremeni post ne kombinira s redukcijskom prehranom ili povećanim kretanjem ne dovodi do željenog učinka mršavljenja. Znači ima jednak učinak kao i kada osoba pojede istu količinu hrane raspoređenu tijekom cijelog dana. Prethodna mala ispitivanja na ljudima s prekomjernom težinom ili pretilošću pokazuju da dijeta povremenim postom može rezultirati smanjenjem kilograma, ako se kombinira sa smanjenim unosom kalorija. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.