Dijeta Mršavimo zajedno 29. kolovoza 2016.

Manjak sna povećava žudnju za hamburgerima, pizzom i slatkim

Spavanje_4
Foto: Thinkstock Kad sanjaš bivšeg tvoja podsvijest ti želi poslati poruku
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanja su pokazala da osobe koje loše spavaju imaju viši indeks tjelesne mase, stoga je adekvatan san važan preduvjet vitke linije. Interakcije između sna i tjelesne mase su vrlo složene.

Samo jedna neprospavana noć uzrokuje poremećaj hormona sitosti i gladi – grelina i leptina. Također, ako se nismo dovoljno naspavali po noći, tijekom dana osjećamo umor te se manje krećemo, stoga ne gubimo toliko kalorija koliko bismo gubili da smo odmorni. 

Budni sanjamo hamburgere, pizzu i krafne

Studija provedena na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley procjenjivala je aktivnost mozga te dovela do zaključka o utjecaju manjka sna na prehrambene navike.

Analizom rezultata pretraga provedenih na 23 ispitanika ustanovljeno je da osobe s manjkom sna imaju povećanu potrebu za „nezdravim“ namirnicama te brzom hranom od osoba koje su imale dostatnu količinu sna. Naime, spomenuta studija je pokazala kako se manjkom sna, aktivnost pojedinih regija mozga odgovornih za motivaciju i čežnju, pojačavaju. Rezultati su dobiveni praćenjem aktivnosti mozga ispitanika nakon 80 ponuđenih namirnica te njihovim svrstavanjem na tablici u ovisnosti o potrebi za konzumacijom. Ponuđene namirnice su bile: voće i povrće te visokokalorični burgeri, pizze i krafne. Zadnje navedene namirnice su bile pri vrhu odabira u osoba s manjkom sna.

Saznaj što još uzrokuje manjak sna i kako si možeš pomoći!

Autori studije ističu kako u osoba s manjkom sna dolazi do značajno povećanog unosa visokokalorične hrane te da promjenjena aktivnost mozga kao i posljedične promjene pri odabiru hrane mogu objasniti zašto takav tip ljudi ima prekomjernu tjelesnu masu ili su pretili. 

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications.

Želiš li više savjeta o zdravom načinu mršavljenje, učlani se u Klub Mršavimo zajedno

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.