Brojni muškarci i žene pate od viška masnih naslaga na trbuhu, pa čak i oni koji se redovito bave nekom fizičkom aktivnošću. Masne naslage nastaju od loših ugljikohidrata, a pogotovo od nepotrošenih 'loših' ugljikohidrata i sjedilačkog načina života.
Svakodnevna konzumacija nekoliko serviranja cjelovitih, uz ograničeni unos rafiniranih žitarica dovodi do manje masnih naslaga na području struka, zaključili su američki znanstvenici. Primjerice, osobe koje pojedu 2 kriške integralnog kruha i pola šalice zobene kaše dnevno, imaju 10 posto manje visceralnog masnog tkiva u usporedbi s osobama koje pojedu 2 kriške bijelog kruha i pola šalice bijele riže.
Visceralno masno tkivo okružuje unutarnje organe, a smatra se problematičnim jer se vjeruje da izaziva bolesti srca i krvnih žila i dijabetes. Međutim, ovo pravilo ne vrijedi ukoliko se poveća konzumacija cjelovitih, a ne smanji unos rafiniranih žitarica, utvrdili su autori studije objavljene u uglednom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Stoga, za tanki struk i bolje zdravlje valja zamijeniti bijelu rižu smeđom ili napraviti sendvič od integralnog kruha, a ne od bijelog.