Dijeta 17. studenoga 2009.

Dijeta dr. Kuliera

Kulier-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznati nutricionist dr. sc. Ignac Kulier otkriva novu dijetu bez strogih zabrana, koja će ti pomoći da lakše kontroliraš hranu na vlastitom tanjuru i biraš namirnice za svoje obroke, a pritom ćeš izgubiti suvišne kilograme i nećeš ugroziti vlastito zdravlje

Premda je metabolizam kod svake osobe različit, ipak jedno pravilo vrijedi za sve; 0,5 kg masnog tkiva (sala) = 3500 kcal koje naravno treba potrošiti, a to se postiže jedino radom mišića tj. tjelesnom aktivnosti. Takav učinak se relativno jednostavno postiže ako se uhvati takav ritam da se skine 500 kcal/dnevno što donosi prosječni gubitak tjelesne težine od 0,5 kg/tjedno.

Kod dijete dr. Kuliera to je pravilo malo ubrzano, tj. dnevno se skida oko 1000 kcal što donosi tjedni gubitak od oko 1 kg ili prosječno mjesečno od 3-4 kg. Obzirom da se obilato hranimo pretežito škrobastom hranom (2500-3000 kcal), zakidanje dnevnih obroka za 1000 kcal neće bitno narušiti zdravlje.

Pored spomenute tjelesne aktivnosti to se najefikasnije postiže zakidanjem tanjura, a što se definira pojmom "prepolovite obroke". To je naime metoda koja se u našoj praksi najlakše provodi. Umjesto dvije sarme samo jedna, umjesto para kobasica samo polovica, umjesto punog tanjura graha s mesom samo pola, umjesto dvije nadjevene paprike samo jedna.

Bez dvojbe nije lako planirati obroke prema kalorijskoj vrijednosti, a još je teže izbalansirati obroke tako da se u njima nalaze sve neophodne hranjive tvari. U tome ti sjajno mogu pomoći gotovi jelovnici (DVD Nutrifit) koji su naštimani na 1250 kcal. Kako god kombiniraš doručak, ručak i večeru uvijek ćeš dobiti 1250 kcal, a imaš na raspolaganju 33 doručka, 33 ručka i 33 večere plus razni međuobroci što znaći mjesec dana se može jesti bez ponavljanja obroka.

Rezultati su sigurni i pouzdani ako si dovoljno motiviran, a trajni učinci se postižu samo kada to postane novi stil u ponašanju i filozofija života, a ne trendovsko mršavljenje pred sezonu kupanja, vjenčanje itd.

Suprotno tome, ako se navedena dijeta provodi samo mjesec dana i onda naprasno prekine, kilogrami se vraćaju natrag, tj. počinje vrtnja u krug koja je poznata kao ''yo yo sindrom''. Savim je jasno da nemotivirane osobe nemaju šansi ni s jednom dijetom pa tako ni ovom. Kilogrami se ne skidaju bez odricanja, izgaranja i samoprijekora.

Prednosti

Kako stoji dijeta dr. Kuliera u odnosu na ostale dijete?

U kontekstu raznih dijetnih režima kojih do sada ima najmanje 250 registriranih, dijeta dr. Kuliera spada u optimalne koje se nalaze u zoni sigurnosti glede zdravlja, a ipak je dovoljno ubrzana za najveći broj korisnika oba spola.

Ono što je najvažnije, nema strogih zabrana tj. samo se preporučuje izbjegavanje jako masnih jela (kolača od dizanog tijesta, raznih umaka, svinjskog pečenja, majoneze i slanine), s tim da je centralno mjesto kontrole tanjur.

Umjesto tri uobičajena veća obroka preporučuje se pet manjih gotovo minijaturnih i pijenje većih količina nezaslađenih tekućina.

Kod osoba oba spola preko 100 kg preporučuje se intenzivan trening najmanje 3 puta tjedno po ½ sata bilo u teretani bilo u brzom hodanju najmanje 3 km.

Centralno mjesto dijete dr Kulier-a (DVD Nutrifit) zauzima 'generator jelovnika' koji dopušta korisniku da sam izabere i posloži namirnice za svoje obroke i tako aktivno sudjeluje u skidanju viška kilograma.

Više informacija saznaj na: 01 6688 611

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.