Dijeta Dijetni savjeti 13. veljače 2016.

5 znakova da neka dijeta nije za tebe

Dijeta-Narance
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Razmišljaj kritično, informiraj se kod stručnjaka, na pravim mjestima, čitajući i pitajući prave informacije. Nastoj ne srljati u prvu novu dijetu koja ti se svidjela, zbog naziva ili zbog vrste namirnica koja se stavlja u prvi plan

Na što obratiti pozornost kako bi znala da ova dijeta nije za tebe?

  • Ako neka dijeta u opisu svojih osnovnih 'zakona', koristi rečenicu: ''ne voliš li vježbati, ova je dijeta za tebe'', ''u ovoj dijeti ne trebaš vježbati'', znaj da si na krivom prehrambenom putu koji će te nakratko zavesti, ali i na kraju razočarati.
  • Dijete koje koriste određene faze: 'faza napada', 'faza mirovanja', 'faza škroba' ili 'voćni tjedan', 'povrtni dan' su promašene i znanstveno neutemeljene dijete (čitaj: dugoročno neučinkovite, a neke od njih su i za zdravlje potencijalno opasne i ako se primjenjuju dugoročno).
  • Dijete koje te u svojim osnovnim postulatima upozoravaju kako trebaš mirovati jer ćeš ionako zbog načina provođenja te dijete (namirnica) imati manje energije - znaj da su te u tom slučaju 'izmuljali' i da izlažeš svoje zdravlje riziku
  • Dijete koje zbog mogućih nedostataka hranjivih tvari već u samom startu preporučuju primjenu multivitaminskih i multimineralnih dodataka prehrani. Pozitivno je barem što tvorci ovakvih dijeta otvoreno komuniciraju kako se uslijed jednolične i neraznolike prehrane (mali izbor namirnica) mogu dogoditi određene manjkavosti hranjivih tvari pa je potrebno spriječiti njihov nastanak.
  • Dijete koje koriste jednu vrstu namirnica ili samo jednu skupinu namirnica (voćne ili povrtne dijete ili pak vrlo niskougljikohidratne-visokoproteinske dijete). Takve dijete ne omogućavaju unos svih esencijalnih hranjivih tvari, s obzirom na to da uglavnom obiluju jednom vrstom makronutrijenata (ili ugljikohidrata ili proteina ili proteina i masti). Takve su dijete ujedno i za zdravlje najopasnije. Najznačajnije predstavnice su Atkinsonova i Dukan dijeta.

Pročitaj što nutricionist Nenad Bratković kaže koje su najgore dijete posljednjih godina.

Otkrij koja je tvoja idealna tjelesna težina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.