Dijeta Dijetni savjeti 11. siječnja 2019.

Kako ponovno potaknuti proces mršavljenja kada dosegneš plato?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaki puta kada se drastično promijeni način prehrane tako da se smanji broj kalorija, počet ćeš gubiti na težinu. No, kako tvoje tijelo dobiva manje kalorija tako se s vremenom navikava na funkcioniranje s manjim brojem kalorija i prestaješ gubiti na težini, to se zove 'plato'.

Ako želiš ponovno početi gubiti kilograme morat ćeš ili opet smanjiti kalorijski unos ili povećati potrošnju, odnosno tjelovježbu. Osim različitih drugih čimbenika koji utječu na težinu, kao što su spavanje, stres i vježbanje, mršavljenje možeš potaknuti i nekim namirnicama pa doznaj što trebaš jesti kako bi se pomakla s 'platoa' stagnacije.

Ako žudiš za slatkim pokušaj uživati u zdravim snackovima kao što su datulje punjene maslacem od kikirikija ili višnje posute s malo kakaa. To bi te trebalo spriječiti da žudiš za cijelim paketom keksa ili čokolade.

Visoko proteinska prehrana može ti pomoći da ne izgubiš mišićnu masu dok si na dijeti, a i pomoći će ti ubrzati metabolizam. Ako redovito vježbaš možda ti je potrebno više proteina kako bi izgradila mišiće i ponovno počela topiti masno tkivo. Svojim obrocima pokušaj dodati tvrdo kuhano jaje ili šalicu zobenih pahuljica. Također pojedi 15 badema kao zdravi snack ili dodaj malo grilane piletine u salatu za ručak. Također možeš zamijeniti obične deserte s proteinskim, poput grčkog jogurta.

Možda te zanima... Zašto je DASH dijeta opet proglašena najboljom i koji je njezin jedini nedostatak? Dijeta Možda te zanima... Čokolada dijeta uz koju gubiš onih zadnjih 5 kilograma viška Dijeta

Već je poznato da su vlakna ključ za osjećaj sitosti. Vlakna se dulje razgrađuju i pomažu probavnom sustavu da radi pravilno. No, vjerojatno nisi znala da vlakna povećavaju osjetljivost na inzulin, što može spriječiti tvoje tijelo od pohranjivanja šećera u organizmu. Dodaj svom jelovniku namirnice bogate vlaknima poput malina, jabuka ili krušaka. Od povrća jedi artičoke i brokule za hranjivu večeru.

 | Author: Photo by Igor Miske on Unsplash Foto: Photo by Igor Miske on Unsplash

Ako prije jela pojedeš namirnicu s visokim udjelom vode, manju ćeš količinu hrane pojesti. Grejp i sok od grejpa puni su vode pa pokušaj stvoriti naviku da pojedeš polovicu grejpa prije svakog ručka i večere.

Kapsaicin je tajni sastojak čili papričica koji mu daje ljutinu te pretvara nezdravo bijelo masno tkivo u smeđe. Smeđe tkivo bolje je od bijelog jer ga tvoje tijelo koristi kao izvor energije, umjesto da ga skladišti. Pospi malo čilija u prahu kada pripremaš jela s jajima ili još bolje, napravi ljuti napitak od limuna i u njega dodaj malo čilija u prahu.

Kako čili papričice pomažu u mršavljenju?
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      grokeze

      Tablete za mršavljenje - https://bit.ly/2Fh1NJR Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz dalekа.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.