Dijeta Dijete A-Ž 08. siječnja 2018.

Zašto je DASH dijeta opet proglašena najboljom i koji je njezin jedini nedostatak?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U.S. News & World Report su osmu godinu zaredom Dash dijetu proglasili najboljom. Razlog zbog kojeg je među liječnicima i nutricionistima toliko popularna je u tome što funkcionira i nema štetnih posljedica, kaže dr. Reshmi Srinath.

Jedna studija je potvrdila da osobe koje prate DASH dijetu imaju niži krvni tlak i kolesterol u odnosu na osobe koje slijede prehranu ekstra obogaćenu voćem i povrćem. Druga studija je pokazala da su osobe koje su se pridržavale DASH dijete u periodu od 8 do 14 tjedna izgubile više kilograma nego one koje su se pridržavale niskokaloričnih dijeta.

Srinath ističe da DASH dijeta nije opcija za brzi gubitak kilograma: "Smatram da će ljudi koji slijede DASH dijetu smršavjeti, ali treba imati na umu da je za mršavljenje nužno smanjiti kalorijski unos. Ako netko tko se hrani relativno zdravo želi smršavjeti desetak kilograma s DASH dijetom naravno da mora paziti i ograničiti kalorijski unos. Dok će oni koji jedu junk i počnu s DASH dijetom zasigurno brzo smršavjeti."

Možda te zanima... DASH dijeta: Uspješno smanjuje tlak i osigurava gubitak pola kilograma tjedno Dijeta

DASH dijeta nije ni osmišljena kao prehrana za gubitak kilograma, nego dijeta s kojom se regulira visoki krvni tlak i kolesterol, tako da joj se ne može zamjerati sporiji gubitak kilograma. Osim toga nutricionisti ne preporučuju dijete u kojima se tjedno gubi više od pola do maksimalno jednog kilograma.

Dijeta-Trbuh-Jabuka1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Glavni cilj ove dijete je ograničiti unos masnoća, posebice zasićenih masnih kiselina te soli, što se postiže na način da se iz jelovnika izbacuju masno meso i masni proizvodi ( poput mlijeka i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti), a ograniči unos mesa peradi i plodova mora na 3 porcije tjedno. Svakodnevni jelovnik temelji se na žitaricama i mahunarkama, a veliki je naglasak i na svježem voću i povrću, kojeg bi trebalo unijeti 8 do 10 porcija.
Mogu se konzumirati i kompoti bez dodanog šećera te suho voće, poput šljiva, marelica i smokava. Tri su glavna obroka tijekom dana, a međuobroci se preporučuju za vrijeme kada se pojavi jak osjećaj gladi te kako bi se izbjeglo prejedanje koje obično nastupa nakon jake gladi.
Cjelovite žitarice imaju prednost nad rafiniranim, pa integralna, riža, tjestenina i kruh od integralnog brašna zauzimaju glavno mjesto. Preporučljivo je u jelovnik uključiti i ostale žitarice, poput ječma, prosa i zobi. Mahunarke, žitarice i povrće bogati su dijetalnim vlaknima koji pomažu proces probave, reguliraju smanjenje povišenog kolesterola i pridonose procesu mršavljenja.
 
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      vestere

      Tablete za mršavljenje - http://nplink.net/Q38U38Th Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sаm isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz daleka.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.