Na blagdanskom stolu nerijetko se nalaze namirnice s visokim udjelom masti i šećera. Slasticama je ponekad teško odoljeti, no blagdani ti nikako ne bi trebali poslužiti kao izlika da odabireš nezdravu hranu. Darujemo ti božićni dnevni jelovnik koji će te itekako zasititi, ali i zdravo zasladiti.
Svaki jelovnik Mršavimo zajedno kluba je cjelovit i nutritivno uravnotežen, a ukupne energetske potrebe svakog korisnika Kluba umanjuju se za 500 kalorija kako bi se ostvario gubitak od pola do jednog kilograma tjedno. Tako se kilogrami smanjuju sporijim tempom, no postignutu željenu tjelesnu masu lakše je održavati što je i konačni cilj ovog programa. Donosimo ti primjer uravnoteženog kontinentalnog božićnog jelovnika kojeg je izradio nutricionistički tim Vitaminoteke.
Doručak
Raženi kruh, 1 kriška
Kulen, 2 kriške
Salata od jabuke i cikle
- Sastojci: 50 g cikle, 50 g jabuke, 1 čajna žličica ulja, jabučni ocat po želji
- Priprema: Skuhati ciklu i potom je krupno naribati. Oguliti jabuku i krupno je naribati. Pomiješati sve sastojke.
Međuobrok 1
Pečena jabuka
- Sastojci: 1 jabuka, 1 čajna žlica meda, 3 čajne žličice mljevenih oraha, ½ čajne žličice naribane limunove korice, ¼ čajne žličice cimeta u prahu.
- Priprema: Odrezati vrh jabuke i izdubiti joj sjemenke. U posudi pomiješati med, orahe, limunovu koricu i cimet. Napuniti jabuku smjesom, poklopiti vrhom i peći u pećnici na 180°C oko 30 minuta.
Ručak
Pečena puretina, 150 g
Pečena paprika na salatu, 100 g
Zapečeni grah s povrćem
- Sastojci: 80 g graha, 15 g luka, 50 g poriluka, 70 g mrkve, 30 g rajčice pelati, 2 čajne žličice ulja
- Priprema: Prethodno namočeni grah skuhati. U međuvremenu sitno nasjeckati luk, poriluk narezati na kolutiće, a mrkvu naribati. Na ulju pirjati luk dok ne omekša, dodati poriluk i mrkvu, pirjati nekoliko minuta i zatim podliti s malo vode i nastaviti pirjati još 10 minuta. Kuhani grah staviti u posudu za pečenje, dodati povrće i promiješati. Zatim na vrh staviti rajčicu i zaliti s pola šalice vode u kojoj se kuhao grah. Peći u pećnici na 180°C 20-30 minuta.
Međuobrok 2
Sezonsko voće, 1 komad
Večera
Light francuska salata
- Sastojci: 150 g povrća za francusku salatu (krumpir, grašak, mrkva), 150 g kuhane riže, 4 kisela krastavca, 100 g jogurta, 1 čajna žličica senfa, začini po želji
- Priprema: Skuhati povrće i sitno narezati kisele krastavce. Pomiješati sve sastojke.