Dijeta Dijetni savjeti 10. rujna 2016.

Ako jedeš svaki dan u isto vrijeme imat ćeš vitkiji struk

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se pokušavaš riješiti loših navika ili usvojiti neku dobru, budi dosljedna - usvoji određeno ponašanje te ponavljaj određenu radnju svaki dan, bez iznimke. Riječ je o metodi koju je popularizirao slavni komičar Jerry Seinfeld, koji tvrdi kako je u procesu promjena vrlo važno to da se držimo novih navika “dan po dan”.

Ta razina dosljednosti pomaže nam da ostanemo predani, tvrde znanstvenici, iako ima i jednu manu: Ako razbijete lanac, morate početi s promjenama ispočetka.

Ubrzani tečaj zdravih navika!

Kad je riječ o mijenjanju navika, većina nas drži se one da je bolje ići postupno, odnosno ne tražiti odjednom previše od sebe. Tako, naprimjer, vjerujemo da ćemo lakše usvojiti naviku jutarnjeg trčanja ako krenemo s kraćim dionicama koje postupno produljujemo, a ne odmah s maratonom. No nedavna istraživanja sugeriraju da se možda podcjenjujemo: Znanstvenici su došli do zaključka da se poduzimanjem malih koraka zapravo samo zavaravamo te da je bolje poduzeti sve promjene koje želimo odjednom. Tako je u Timesu objavljena je studija koja je pratila dvije skupine studenata tijekom šest tjedana, s ciljem da se ispita učinak naglih, dramatičnih promjena u životu.

Polovica studenata činila je kontrolnu skupinu koja je nastavila s rutinom, a druga polovica skupinu koja je u potpunosti morala promijeniti navike: Svako jutro pod stručnim nadzorom morali su se istezati, obaviti trening s otporom i vježbe ravnoteže punih sat vremena, pa onda raditi na buđenju svjesnosti i smanjenju stresa, što je podrazumijevalo sat vremena mirne štednje uz meditaciju. U popodnevnim satima vježbali su još 90 minuta, a pohađali su i predavanja o nutricionizmu, kvalitetnom spavanju i morali voditi dnevni zapisnik o vježbanju, spavanju i – raspoloženju. Nakon šest tjedana pokazalo se da su oni koji su prošli ubrzani tečaj o zdravim navikama bili vitalniji, manje pod stresom, imali više samopouzdanja te bolje pamćenje, što je potrajalo i potvrdilo se čak šest tjedna nakon što je projekt završio.

Neredovititi obroci stvarjua salo na trbuhu

Isto tako, jako je važno raditi na zadržavanju dobrih navika jednom kada ih prihvatiš. Više je istraživanja pokazalo kako se zdravije hranimo, mršavimo i zadržavamo optimalnu liniju ako jedemo obroke uvijek u isto vrijeme. Primjerice, ručak ili gablec svaki dan u podne naviknut će organizam da u tome trenutku dobiva energiju za ostatak dana i neće spremati hranu u salo.
To se posebno odnosi na obitelji, koje bi barem jedan obrok jesti zajedno. Na taj način djeca od početka stječu zdrave prehrambene navike, ali i naviku komunikacije s roditeljima, dok se roditelji brzo navikavaju na svakodnevno pripremanje zdravih obroka. Tako kuhani obrok od kvalitetnih namirnica više nije slučajnost, već svakodnevna situacija, te svi u obitelji vrlo brzo počinju razmišljati o tome što i koliko jedu.

Otkrij kako se riješiti nadutosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.