Začetnica makrobiotike u Hrvatskoj, Jadranka Boban Pejić je za zdravukravu povodom objave svoje nove kuharice 'Prirodno i slatko: cjeloviti deserti bez šećera' objasnila zašto žene toliko žude za slatkom utjehom, otkrila kako ju je mijenjala organska prehrana tijekom života i dala savjete za brzi i zdravi obrok
Jadranka Boban Pejić prvo je ime prirodne kuhinje u Hrvatskoj, s više od dvadeset godina iskustva istraživanja, unapređivanja i edukacije u zdravim stilovima života. Autorica je nekoliko knjiga uključujući i kuharicu 'Ljeto' za koju je 2008. godine dobila ugledno svjetsko priznanje 'Gourmand World Cookbook Award' u kategoriji najbolje vegeterijanske kuharice svijeta.
Jadrankina najnovija kuharica 'Prirodno i slatko' nastala je na temelju njezine prve knjige 'Prirodni deserti', objavljene prije 20 godina. Bila je to prva hrvatska kuharica s desertima bez šećera i s potpuno prirodnim i cjelovitim sastojcima koji ne ugrožavaju zdravlje. U njoj je već tada upozorila na štetnost bijelog šećera.
Jadranka Boban Pejić je vrlo ponosna na svoju novu kuharicu koja je nakon 20 godina istraživanja i rada, pronašla svoj put do ljudi koji nemaju puno vremena za kuhanje, a ipak se žele zdravo hraniti. Upravo su joj ljudi koje je upoznavala tijekom posljednjih 20 godina bili inspiracija za pisanje, jer im je željela pružiti praktičnu kuharicu s jednostavnim i ukusnim, a ipak zdravim receptima.
'Posebno sam vezana za knjigu 'Prirodni deserti' jer je to bila moja prva knjiga i kada je izašla 1989. bila je prva knjiga takve vrste u Hrvatskoj. Knjiga je bila vezana i za moju osobnu priču jer sam i ja sama bila ovisnik o šećeru i željela sam ljudima prenijeti svoje vlastito iskustvo', objašnjava Jadranka.
Brzinski snack
Kao brzinski zdravi snack Jadranka preporuča pripremanje kuglica od orašatih plodova i sjemenki s malo kakaa i prirodnog zaslađivača kao što su ječmeni ili rižin slad.
Ako nemaš vremena za kuhanje, možeš se osladiti musli pločicom bez šećera ili s malo suhog voća.
Žene i slatko
Zašto žene utjehu najčešće traže u slatkišima i čokoladi, pitali smo Jadranku Boban Pejić.
'Slatko je vrlo često kompenzacija, daje smirujući, ali kratki učinak, i brzu energiju. Žene više privlači slatko nego muškarce jer su sklonije konzumirati ugljikohidrate i uopće utjehu za neriješene probleme nalaziti u hrani.
'Nažalost, vrlo često žene pokušavaju slatkim kompenzirati i različite frustracije', objasnila je.
Koji je šećer najopasniji i gdje je sve sakriven, bilo je naše sljedeće pitanje.
'Šećer je često skriven u gaziranim pićima, slatkišima, ali i u nekim mliječnim proizvodima. Uglavnom se radi o proizvodima za djecu'.
'Šećer je danas glavni uzrok prekomjerne tjelesne težine kod djece', upozorava Jadranka.
Prirodni izvori šećera
Čovjek je oduvijek jeo slatko. Slatki okus je jedan od pet osnovnih okusa za čovjeka. Naša prva hrana, majčino mlijeko je također slatko.
Prije pojave šećera, ljudi su koristili prirodni šećer iz žitarica, povrća i voća.
'Normalno je da osjećamo potrebu za slatkim, ali je trebamo zadovoljiti iz prirodnih izvora, objašnjava Jadranka Boban Pejić.
'Ja osobno jako volim agavin sirup jer ima intenzivan sladak okus i niski glikemijski indeks', otkriva svoj omiljeni način zaslađivanja jela.
Potreba za slatkim
Jadranka je već s dvadeset godina počela mijenjati svoj način prehrane. Razmišljala je kako izbjeći šećer u prehrani, shvativši da to nije nimalo jednostavno.
Iako nije imala konkretne zdravstvene probleme, razlog zbog kojeg je odlučila mijenjati svoju prehranu i motivacija da iz nje izbaci šećer bile su česte promjene raspoloženja.
'Shvatila sam da me jako privlače namirnice s šećerom i da je to začaran krug ovisnosti'.
'Bijeli šećer ide direktno u krv i naglo povećava razinu glukoze u krvi, a velike količine šećera mogu izazvati nedostatak kalcija, razvoj infekcija, hormonalnu neravnotežu i tako dalje', objašnjava Jadranka.
'Kada sam počela mijenjati svoju prehranu krenula sam s proširivanjem na namirnice koje su izvor složenih šećera kao što su cjelovite žitarice, koje daju stabilnu razinu šećera u krvi i time stabilnu energiju', dodaje.
'Danas je unutarnji mir koji mi je donijela organska prehrana i makrobiotički stil življenja moje najveće bogatstvo'.