Dijeta 10. studenoga 2011.

Dijeta 3 sata

Diijeta_Tri_Sata1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta 3 sata je svjetski bestseller prodan u milijunima primjeraka i populariziran u poznatim američkim TV emisijama poput Oprah showa, a razlog popularnosti ovog režima za mršavljenje najviše se pripisuje činjenici da se kilogrami tope bez gladovanja i da nema zabranjene hrane

Dijetu 3 sata osmislio je fakultetski obrazovani autor Jorge Cruise koji je u potrazi za idealnom dijetom bio motiviran nezadovoljstvom vlastitim tijelom. Jorge Cruise je uspješni fitness trener kojeg je guverner Arnold Schwarzenegger imenovao specijalnim savjetnikom Kalifornijskog vijeća za fitness i sport.

Glavni obroci s voćem i povrćem

Glavno pravilo dijete 3 sata je redovita konzumacija manjih obroka u vremenskom razmaku od 3 sata, a dijeta podrazumijeva i redovito doručkovanje unutar jednog sata od buđenja i večeru 3 sata prije odlaska na spavanje. Za svaki je obrok određen kalorijski maksimum, no režim ne zahtjeva dugotrajno računanje kalorija jer je za procjenu veličine obroka izrađen vizualni izgled propisanih porcija.

Pa tako, rubikovom kockom određuje se količina ugljikohidrata za doručak, ručak i večeru, a špil karata simbolizira količinu proteina koja se konzumira u svakom obroku, a to je otprilike 85 g piletine, sira, jaja ili ribe. Čep od bočice vode predstavlja preporučenu količinu masti za svaki obrok bilo da se radi o ulju, maslacu ili margarinu. Svaki od glavnih obroka bi također trebao sadržavati voće i povrće u količini od tri naslagane kutije DVD-a. 

Obrok prije spavanja

Za tri glavna obroka određen je maksimalni unos od 400 kcal po obroku, dok je za 2 međuobroka gornja granica 100 kcal, a dozvoljen je i obrok prije spavanja koji sadrži do 50 kcal. Kada se dostigne željena tjelesna masa dozvoljeno je povećavati međuobroke po 100 kcal sve dok i oni ne dosegnu vrijednost od 400 kcal.

Autor dijete smatra da dijeta 3 sata utječe na povećanje bazalnog metabolizma, podiže energiju u organizmu i smanjuje apetit zahvaljujući malim i redovitim obrocima.

Prednosti dijete

Dijetom 3 sata ostvaruje se gubitak od oko jednog kilograma tjedno zbog čega se ova dijeta ne svrstava u skupinu režima kojima se nastoji izgubiti što više kilograma u što kraćem roku već predstavlja mršavljenje na duge staze.

Dijeta dozvoljava unos svih skupina namirnica, čak i slatkiša, ali najveći naglasak stavlja na unos cjelovitih žitarica poput zobene kaše i smeđe riže, unos proteina putem nemasnog mesa peradi, ribe i mahunarki i unos omega – 3 masnih kiselina primjerice konzumacijom lanenog ulja, a takva se prehrana smatra uravnoteženom.

Nedostaci dijete

Osobe koje nisu u mogućnosti planirati obroke unaprijed i kojima obaveze ne dopuštaju česte obroke teško mogu slijediti ovu dijetu.

Također, na jelovniku se prečesto mogu naći slatkiši i masne grickalice poput čipsa. Da bi dijeta bila uspješna ona ne bi smjela biti previše restriktivna no ipak bi bilo pametnije u međuobrocima konzumirati svježe ili sušeno voće umjesto hrane koja je bogata energijom, a siromašna vrijednim nutrijentima.

Primjer jelovnika

Doručak:

  • Voćni muffin
  • Kruška

Međuobrok:

  • Sjemenke suncokreta

Ručak:

  • Salata Nicoise s tunom i tvrdo kuhanim jajetom i kruhom

Međuobrok:

  • Čips od krumpira

Večera:

  • Mesna štruca od puretine
  • Salata od slanutka

Večernji zalogaj:

  • Voćni bomboni

Mišljenje stručnjaka

Iako osobe koje isprobaju dijetu bilježe gubitak kilograma, nije sasvim sigurno da ovakav režim zaista ubrzava metabolizam kako tvrdi autor Jorge Cruise. Istraživanja su pokazala kako jedino tjelovježba može povećati bazalni metabolizam, a da na njega ne utječe učestalost obroka.

U osnovi ovog prehrambenog režima je brojanje kalorija odnosno pristup koji podrazumijeva manji unos od ukupne potrošnje energije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      lutkicagirl

      slažem se da je jelovnik loše sastavljen, a i ne bih ovo nazvala dijetom, jer je to zapravo normalna, zdrava pravilna prehrana..3 glavan obroka + 2 međuobroka raspoređena svaka 3-4 sata kako bi se održavala razina šećera u krvi i kako ne bi došlo do prejedanja nakon dugo sati bez hrane..

    • Default avatar -
      tesha

      Mislim da su stavili loš primjer jelovnika, ali dijeta je jako dobra. Isprobala sam i jako sam zadovoljna.

    • Default avatar -
      shanew

      Osobno, obožavam ou dijetu. Na njoj sam sada 2,5 mjeseca (znači 10 tjedana) i skinula sam oko 10 kg. Metabolizam ne samo da se ubrzao, nego je fenomenalan, jer nemam ni novaca ni vremena za vježbanje, a kilogrami polako odlaze. Doduše, nezaposlena sam, pa si mogu kombinirati obroke, ali ne brojim kalorije, samo jedem manju količinu za ručak i ne jedem čokoladu, osim u obliku mueslija ili energetskih pločica kad sam u gradu u vrijeme obroka. Tko god treba skinuti kilograme, preporučujem da zaboravi na sve one praške i tablete - prepustite se ovome i znajte da će vam zdravlje biti 100 % popravljeno.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.