Ako imaš povišene trigliceride i kolesterol trebao bi barem dva do tri puta tjedno jesti skušu, srdelu ili tunu sa češnjakom i peršinom, a izbjegavati bijeli kruh, crveno meso i kavu,otkriva naš nutricionist Nenad Bratković
Naš čitatelj Bernard ima iznimno povišene trigliceride i kolesterol, pa ga je zanimalo kako sastaviti jelovnik i izabrati namirnice koje smije konzumirati. Također, zanimalo ga je koju hranu da nosi na posao s obzirom da u restoranu na poslu poslužuju izuzetno masnu hranu.
(Iznimno) povišeni trigliceridi te disbalans HDL i LDL kolesterola s nepovoljnim visokim ukupnim kolesterolom znak su za krajnju uzbunu. Naime, upravo ste s ovim parametrima u rizičnom području za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, prije svega od ateroskleroze, a potom i od infarkta.
Zaboravi na bijeli kruh i grickalice
Što učiniti? Zaboravi na bijeli kruh, pečenje na ulju, pečeno crveno meso, prženi krumpir, te kolače i grickalice, kave i gazirane napitke s puno šećera. Upravo su oni glavni krivci (s prehrambene strane) za ovakve alarmantne podatke što se tiče pretjeranog unosa.
S druge strane: nedovoljni unos dijetalnih vlakana (naročito topivih u vodi) (neoguljene jabuke, paprika, rajčica, brokula, cvjetača, kelj, grah, raženi kruh sa sjemenkama, zob, ječam, heljda), potom nedovoljan unos namirnica bogatih nezasićenim i polinezasićenim zdravim masnim kiselinama (plava riba, lan, maslinovo i bučino ulje) doveli su do konačnog negativnog rezultata za zdravlje u vidu povišenih masnoća.
Naglasak stavi na mediteransku prehranu; dakle: skuša, srdela, tuna u kombinaciji sa češnjakom, peršinom, ružmarinom neka budu barem 2-3 puta na tjednom meniju za ručak ili večeru. Svakako kombiniraj blitvu, povrće na lešo s maslinovim uljem i masline (ne slane) uz samu ribu.
Pročitaj zašto se povišen unos soli povezuje s povišenim tlakom...
SavjetiArtičoka uravnotežuje kolesterol
Artičoka uravnotežuje kolesterol
Kolesterol se može dobro regulirati ako uvrstimo prvenstveno i više zelenastog povrća, primjerice kelja, brokule, šparoge, te naročito artičoke koja stimuliraju lučenje žuči i time doprinose ravnoteži kolesterola u metabolizmu. Naravno, ako nemaš i žučne kamence...
Općenito, koristi gorko povrće, ono je izvrsni detoksikacijski agens (radič, zelena salata, rukola, šparoge, artičoka).
Žumanjak je zabranjen
Žumanjak maksimalno izbjegavaj, tj. zabranjen je u svim jelima koja se mogu naći na tvojem stolu (tijesta), isto kao i suhomesnati proizvodi. Izbjegavaj industrijski procesiranu hranu koja može biti bogata trans-masnim kiselinama.
Ako nisi na terapiji s lijekovima warfarinima (Marivarin), tada svakako preporučam da uvedeš i suplementaciju prehrani s kapsulama omega-3 masnih kiselina (3x 1 uz obrok, EPA:DHA=barem 18:12 po kapsuli), a isto tako pod nadzorom liječnika i ljekarnika možeš uzimati kao brže rješenje i učinkovit dodatak prehrani na bazi ekstrakta kvasca crvene riže.
U tom slučaju preporučam i suplementaciju s CoQ10 (koenzim Q10) i tada ćeš svakako zabilježiti pozitivan pomak.