Dijeta 29. lipnja 2009.

Restoran broj jedan za sve bioljupce

Nova-Zk
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Restoran Nova smješten u samom centru grada, u Ilici 72/I, više od 18 godina svojim gostima nudi najbolje recepte veganske kuhinje temeljene na makrobiotičkim načelima. Nova je prvi restoran prirodne prehrane prema makrobiotičkim načelima u ovom dijelu Europe

Osnovan je 1991. i prvotno je zamišljen kao klupski prostor u koji su rado dolazili zaljubljenici u organske namirnice. Bio je i ostao prva nepušačka zona na veselje sve većeg broja pobornika zdravog života. Vlasnici restorana i pioniri makrobiotike u Hrvatskoj, Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić puno su putovali po svijetu i željeli su napraviti nešto drugačije, restoran koji doprinosi ne samo zdravlju čovjeka, već i zdravlju čitavog Planeta.

Feng shui i ekološki principi

Restoran je uređen u ugodnom minimalističkom stilu prema feng shui principu. Ovdje se poštuju svi ekološki principi. Čak je i jelovnik napravljen od ekološkog papira. Namirnice koje se koriste su cjelovite, svježe, sezonske i organski uzgojene, koriste samo filtriranu vodu, ne koriste zamrznute namirnice, a jela se pripremaju pažljivo, prema vrhunskim makrobiotičkim standardima. Povrće i voće za njih uzgajaju domaći poljoprivrednici, a sokovi, vino i pivo su organskog podrijekla s eko certifikatom.

Makrobiotička prehrana isključuje meso, jaja, šećer, ribu i mlijeko. Cjelovit makrobiotički obrok sadrži raznobojne i raznovrsne namirnice biljnog porijekla poput algi, tofua, seitana, gljiva, klica, mahunarki i žitarica, te nezaobilaznog raznolikog povrća kombiniranog u optimalnim omjerima kako bi se zadovoljile dnevne potrebe gostiju. Svaki kuhar koji radi u Novoj obavezno prolazi posebnu edukaciju u čemu aktivno sudjeluje Jadranka Boban Pejić, voditeljica programa Prirodne kuhinje u edukacijskom centru Makronova. Tvrtko Šakota, šef kuhinje, već niz godina boravi u sličnim restoranima diljem Europe jer se znanje o kuhinji temeljenoj na makrobiotičkim načelima ne stječe u uobičajenim kuharskim školama. Tvrtko već 10 godina za goste Nove priprema neodoljive specijalitete veganske kuhinje, a sam je prošao edukaciju u Londonu i Americi.

Ledena juha i ekološki sladoled na vašem stolu

Odnedavno se u ponudi restorana Nova nalaze kreativni i osvježavajući ljetni specijaliteti. Jela i način njihove pripreme prilagođeni su vrućim ljetnim danima. Ljetni jelovnik je sastavljen od jela koja u vrućim sparnim danima hlade organizam i daju osjećaj lakoće. Nakon ljetnog ručka u Novoj osjećat ćete se opušteno, lagano,vitalno, puni energije i spremni za ostatak dana. U ponudi restorana je specijalitet dana, jela po izboru i makroplata koja je svaki dan drugačija, a sastoji se od juhe i šarenog tanjura žitarica, mahunarki, povrća i algi uz malu salatu.

Od posebne ljetne ponude izdvajamo Gazpacho s ledom od bosiljka, ražnjiće od seitana, Tofu u limunu sa salatom od krumpira i tikvica, Pancanellu s tempehom u kikirikiju, Novaled voćni sladoled iYannoh kavu od žitarica sa zobenim napitkom.

Orginalne slastice iz vlastite proizvodnje privlače pažnju već pri ulasku u restoran.Vrhunskog su okusa, a ne sadrže mliječne proizvode, jaja niti bijeli šećer. Najveći ljetni hit među slasticama je Novaled sladoled (prvi bio sladoled) i desertna krema bioljubac. U ponudi su i savijače od jabuka i sezonskog voća, torte, kreme živopisnih boja i vrlo ukusne rolade, sve bez šećera, konzervansa, mlijeka i jaja, a zaslađeno prirodnim sladovima. Restoran radi cijelo ljeto, od ponedeljka do subote, od 12 do 22 sata.

Za ručak se osvježite čajem

Gosti uz ručak najčešće piju osvježavajuće čajeve poput hladnog zelenog čaja s mentom, Mu 16, Banche ili Senche. Popularni su i energizirajući napitci kao što su Zelena Magma sa zobenim napitkom, Spirulina shake, sok od mrkve i sok od aloe vere i brusnice.

Bogati izbor osvježavajućih organskih sokova, napitaka od žitarica, multivitaminskih shake-ova, kave od žitarica i organskih čajeva te piva upotpunjen je i ponudom vrhunskih vina. Za sve vinoljubce tu su vrhunska organska bijela i crna vina Rapunzel s eko certifikatom i hrvatsko ekološko vino(crno i bijelo) sa Visa.

Stalni gosti imaju svoj stol u restoranu

U restoran Nova ne dolaze samo vegetarijanaci i vegani. Često dolaze poslovni ljudi u pauzi za ručak, jer se nakon brzog i zdravog ručka u Novoj kako sami kažu ne osjećaju pospano. Ovdje vole svratiti i svjetski putnici koji zalutaju u grad, ali i domaći ljudi svih profila. Nekoliko stalnih gostiju koji dolaze svaki dan u Novoj su pronašli svoj mirni kutak i kako kaže voditeljica restorana Maja Kičinbači 'oni ovdje već imaju svoj stol'. Maja vodi restoran zadnjih godinu dana i najviše uživa u druženju s gostima koji posjećuju restoran.

Mnoge poznate osobe vole jesti u našem restoranu, pa tako često svrate i Almira Osmanović, Mario Valentić, Suzana Nikolić, Daria Lorenci, Bojan Navojec', ponosno priča Maja. Svi gosti Nove razmišljaju o važnosti zdrave prehrane, žele se osjećati vitalno i zdravo, vode računa o tome što konzumiraju i ekološki su osviješteni. Zajedno s osobljem i vlasnicima, gosti restorana Nova doprinose vlastitom zdravlju, ali i zdravlju čitavog Planeta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.