Zdravlje Simptomi i pomoć 03. ožujka 2017.

Zubna putovnica - jedinstveni obrazac dentalnog statusa djeteta

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U proljeće ove godine školska medicina započinje redovito provođenje sistematskih pregleda djece prije upisa u osnovnu školu, čiji sastavni dio je i pregled kod doktora dentalne medicine. Pri sistematskom pregledu za upis u osnovnu školu školskom je liječniku neophodno donijeti tzv. “potvrdu doktora dentalne medicine”, no sadržaj i oblik tih potvrda različit je diljem Hrvatske.

Cilj projekta Dentalna putovnica je unaprijediti oralno zdravlje djece prije upisa u prvi razred osnovne škole na način da pregled ne bude samo izdavanje tzv. „potvrde doktora dentalne medicine“. Upis u osnovnu školu je u visokom postotku razlog prvog dolaska djeteta na pregled liječniku dentalne medicine.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

„Zubna putovnica“ ne predviđa samo detaljno registriranje stanja zubi već i obvezu početka sanacije i kontrole stanja zubi. Znači, svaki mali polaznik ili polaznica prvog razreda osnovne škole treba prije polaska u školu imati svog izabranog liječnika dentalne medicine koji će se skrbiti o oralnom zdravlju.

Može li stevija spriječiti karijes?

Putem „Zubne putovnice“ taj pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s liječnikom dentalne medicine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda, u cilju stjecanje navike redovitih posjeta liječniku dentalne medicine.

U projekt se uključuju i šestaši

U želji da se projektom obuhvati još jedna generacija učenika osim onih koji će pohađati prvi razred osnovne škole, početkom školske 2016./2017. godine projekt se počeo provoditi i kod učenika šestih razreda osnovne škole u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Nauči pravilno čistiti zube koncem

Kod poziva na cijepljenje protiv hepatitisa B od školskog liječnika učenici 6. razreda osnovne škole dobili su obrazac „Zubna putovnica“ za pregled kod liječnika dentalne medicine.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jedinstveni obrazac dentalnog statusa „Zubna putovnica“ je pilot projekt koji provodi Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstvo osiguranje, Nastavni zavodi za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Grada Zagreba, Zavodi za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke i Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine.

Rezultati provedenih aktivnosti će se primijeniti u svrhu identificiranja problema u ostvarivanju prava djece na dentalnu zdravstvenu zaštitu i evaluaciju aktivnosti na području promicanja i unaprjeđenja oralnog zdravlja, prevencije karijesa i parodontnih bolesti. Želja je organizatora promicati izradu i primjenu ovog obrasca u cijeloj zemlji.

Kako održati zube bijelima?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.