Zdravlje 13. listopada 2023.

"Život s migrenom je jedini život koji poznajem"

Foto: Filip Palovčik Naša novinarka Anita Mihalak od migrena pati gotovo cijeli život
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša novinarka Anita Mihalak s migrenama živi još od djetinjstva, a opisala je svoje iskustvo s migrenom, prihvaćanjem dijagnoze i prilagođavanjem životnih navika okidačima migrene.

Migrene su jedan od onih problema koji češće zahvaćaju žene nego muškarce, a u svijetu danas od migrena pati oko 11 % stanovništva. Oblik migrene s kojim ja živim je migrena s aurom koja se javlja kod otprilike 25 % oboljelih, a praćena je bljeskovima svjetla koji stvaraju smetnje u vidnom polju prije same glavobolje. One su dio mog života još od djetinjstva pa mogu reći kako je život s migrenom jedini život koji poznajem.

Prve migrene javile su se još u osnovnoj školi, no budući da migrene praćene aurom nisu tako česte kod djece, prošlo je skoro četiri godine prije nego što sam dobila točnu dijagnozu. Zamućenje vida, bljeskove i česte glavobolje liječnici su tada pripisali niskom krvnom tlaku i hormonskim promjenama u pubertetu. Na neurološku i psihološku obradu zbog sumnje na migrenu poslala me nova liječnica obiteljske medicine gdje je ustanovljeno da se radi o migreni s aurom te da je čestim napadima migrene "uzrok" moja sklonost perfekcionizmu. Kada sam dobila dijagnozu i odgovarajuće lijekove, život s migrenom postao je znatno lakši, ali nikako lagan. 

Ono što me najviše sprječavalo da vodim normalan život, a predstavlja najveći problem i danas je sama aura koja se javlja prije migrene zbog koje izgubim oko 75 % vidnog polja. Tijekom studija mi se dogodilo nekoliko puta da se aura pojavi u vrijeme ispita te sam tada morala čekati da prođe i nadati se da ću imati dovoljno vremena završiti ispit jednom kada prođe. Sjećam se da sam zbog toga bila posebno zabrinuta dok sam pohađala satove vožnje u autoškoli jer su sami po sebi stresni. Iako se aura javlja postepeno kroz nekoliko minuta i imala bih dovoljno vremena sigurno zaustaviti vozilo, bilo mi je neugodno o svom problemu pričati jer sam tada kao tinejdžerica smatrala da je to nešto sramotno. 

 | Author: Filip Palovčik Foto: Filip Palovčik Migrena za mene služi i kao svojevrsni ugrađeni detektor stresa

Ključ kvalitetnog života s migrenom je otkriti okidače

Trebalo mi je mnogo godina da se pomirim s činjenicom da je život s migrenom nešto što si ne uzrokujemo sami i nije slabost te da postoje mnogi drugi koji žive s istim problemom. Jednom kada sam to prihvatila, bilo mi je lakše savladati prepreke koje nosi. Ključno je bilo otkriti okidače migrene koji su kod svake osobe drugačiji. Dok su česti okidači migrene određene namirnice poput sira, čokolade ili crnog vina, kod mene to nije slučaj. Moja migrena je najviše povezana s mentalnim zdravljem te se javlja tijekom stresnog perioda ili jednom kada stresni period završi. Također se češće javlja ako sam neispavana. Najveći apsurd je činjenica da je i iznimna sreća jedan od okidača jer se također radi o određenoj vrsti stresa, koliko god ona bila pozitivna. Zbog toga sam, primjerice, uvijek spremna za novi napad migrene na putovanjima. 

Iako zvuči kao da život s migrenom nosi velika ograničenja, jednom kada bolje upoznate sebe i kako postupiti u slučaju migrene, život postaje znatno lakši. Uvijek se može dogoditi nepredviđena situacija jer se okidači migrena s vremenom mogu promijeniti, no važno je znati kako si olakšati simptome jednom kada se jave. Kada znate kako si pomoći, manji će biti popratni stres oko cijele situacije. Također je važno okružiti se ljudima koji imaju razumijevanja za to što prolazite i ne treba se bojati razgovarati s njima o svom stanju. 

Aura je prvi znak da je vrijeme za lijek

Kako izgleda sama migrena s aurom? Najprije se javlja aura u obliku svjetlaca i bljeskova koji kroz nekoliko minuta postaju sve intenzivniji. Prvo se pojavi nekoliko bljeskova, a s vremenom intenzitet naraste toliko da mi prekriju oko 75 % vidnog polja. Aura traje od 15 do 30 minuta i u tom vremenu moram popiti lijekove protiv bolova ako želim smanjiti šansu pojave glavobolje. U mnogo slučajeva se glavobolja ne razvije ako popijem lijek, no nekada ju ništa ne može zaustaviti te sam u tom slučaju onesposobljena za normalan život obično cijeli taj dan. Tada glavobolja bude toliko intenzivna da izgubim apetit i javlja se mučnima, a jedino što mogu napraviti da si pomognem je potpuno zamračiti prostoriju, ugasiti sve uređaje i pokušati zaspati. 

 | Author: Filip Palovčik Foto: Filip Palovčik Jarka svjetla mogu pojačati intenzitet migrene pa često koristim masku za oči

Iako nije ugodna, migrena je i dobro upozorenje da se trebam više posvetiti svom mentalnom i fizičkom zdravlju. Nekada nisam niti svjesna da se nalazim u stresnom periodu, no kada se migrena javi, to je znak da trebam napraviti korak unazad, pronaći uzrok stresa i pokušati ga otkloniti. Ona služi i kao svojevrsni ugrađeni detektor stresa te mi zapravo pomaže da ga na vrijeme prepoznam i ne dovedem se do burnouta. Pojavu migrene ne mogu potpuno zaustaviti, ali ono što mogu napraviti je umanjiti učestalost i smanjiti bolove jednom kada se pojavi. 

Možda te zanima... Burnout:"Rastao sam se, ostao bez dobrih prihoda, ali stvari se mogu popraviti" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.