Zdravlje Torbica za samoobranu 29. studenoga 2017.

Život s karcinomom - bolest kao viša sila koja te tjera da razmotriš svoj život

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak grlića maternice jedan je od krajnjih posljedica uzrokovanih human papiloma virusom (HPV-om). Oboljelima se život mijenja u sekundi, a kako se pristupa njihovoj situaciji iz psihoterapeutske perspektive podijelila je s nama psihoterapeutkinja Milana Vlaović iz udruge Sve za nju.

 
Kako održati pozitivan stav i jaku volju kada osoba sazna da boluje od raka?
 
Ovo je vrlo individualno pitanje i zato iziskuje individualan pristup i odgovor. Kroz razgovor s osobom potrebno je doći do mnogih saznanja o njenom životu, obiteljskim prilikama, događajima koji su prethodili pojavi bolesti. Neki su ljudi po svojoj prirodi optimisti, drugi su pak pesimistične prirode; važno je shvatiti kako osoba sama vidi tijek svog liječenja i je li njime zadovoljna.
 
Neke osobe nikada ne spominju strah, druge se sve vrijeme bave tom temom. Važno je znati ukoliko je bolest nasljedna kakav je bio ishod, jer mnoge oboljele osobe imaju članove obitelji koji su imali istu bolest i uspješno je izliječili. Drugi su se pak suočili s tragedijom koja ponekad utječe na njihov stav prema bolesti i mogućnosti da se izliječe. Važno je dokučiti koliki je stupanj želje za ozdravljenjem, koji su osobni motivi koji nadahnjuju u toj borbi i tek tada možete započeti s radom.
 
Koliko je bitna podrška obitelji i prijatelja, a koliko ona od psihoterapeuta na tome putu?
 
Podrška obitelji i prijatelja od iznimne je važnosti. Kad se razboli osoba koja je radila – prisiljena je otići na bolovanje. Sužava joj je životni prostor, polje aktivnosti I djelovanja. Iz osobe pretvara se u bolesnika, a svoje vrijeme provodi u čekaonicama i bolnicama.
 
U toj situaciji važno je da okolina razumije kroz što prolazi i pruži joj podršku i razumijevanje. Ukoliko oboljela osoba želi pričati o svojoj bolesti, simptomima ili tijeku liječenja – bio bi lijepo da je možemo saslušati, ostati s njom u kontaktu. Međutim, ako ne želi pričati o tim temama, možemo joj dati mogućnost participiranja u razgovoru, druženju ili nekim aktivnostima, bez podsjećanja ili vraćanja na njeno stanje - koje ionako ne može zaboraviti.
 
Koliko se često susrećete s problemima osoba koje boluju od raka? Ima li nekih ponavljajućih uzoraka?
 
Svakodnevno se susrećem s osobama oboljelima od karcinoma. Vremenom počnete uočavati stanovite uzorke - obrasce ponašanja. Često je riječ o ženama koje su bile preopterećene, radile su na poslu koji ih je pretjerano iscrpljivao, u obitelji davale svoj maksimum, naprosto se nisu znale zaštititi; reći ne i smanjiti tempo. Bolest kao viša sila natjera ih da razmotre svoj život i zanimljivo je da tada u ulozi bolesnika, a ne protagonista, razmotre ključne probleme svog života, poput promatrača koji razumno rasuđuje I jasno vidi u čemu je problem.
 
Mi kao terapeuti ponekad samo držimo ogledalo. Bolest im da odmak koji je potreban da se stvari bolje sagledaju. Točno znaju što ih je najviše iscrpljivalo, ali dok su bile zdrave naprosto nisu mogle promijeniti stvari. Često se radi o ženama koje su žrtve loših partnerskih odnosa. One imaju motiv ozdraviti, kako bi iz takvog odnosa izašle.
 | Author: Pero Kvesić Foto: Pero Kvesić
Imaju li osobe koje su oboljele od karcinoma dovoljno podrške iz okoline koja im nije najbliža, iz medija, s interneta, udruga i drugo? Tj. mogu li se informirati u onoj mjeri koliko žele i komunicirati s drugim oboljelima, dijeliti iskustva?
 
Udruga “Sve za nju” ženama nudi psihološku pomoć na razini cijele Hrvatske. Žene koje stanuju u Zagrebu i okolici dolaze nam na terapije, a one koje žive van Zagreba dobivaju telefonske pozive terapeuta. Savjetovanje i podrška rade se putem Skype-a i telefona.
 
U prostorijama udruge organiziraju se predavanja s vrsnim stručnjacima iz oblasti medicine, na kojima naša ravnateljica Ljiljana Vukota korisnicama omogući postavljanje pitanja stručnjacima i liječnicima koja se ne mogu postaviti u vrijeme standardnog pregleda. Našim korisnicama kao terapeut savjetujem da ne čitaju članke po internetu i ne “guglaju” o svojoj bolesti, jer tada najčešće strahuju zbog podataka koji nemaju veze s njihovim slučajem.
 
Pored zdravstvenih, spominju li oboljele osobe od karcinoma i neke druge teme koje ih muče? Npr, kako društvo prihvaća ovu bolest, je li ju stigmatizira ili marginalizira?
 
Stigmatizacija i posramljivanje bolesnih osoba događa se na svakodnevnoj osnovi, ponajviše zbog straha okoline koja na riječ karcinom reagira kao da je u pitanju zarazna bolest. U posljednje vrijeme se povećava senzibilitet javnosti prema oboljelim osobama, zbog akcija koje se provode na nacionalnom nivou, ali još uvijek svjedočimo primjerima u kojima oboljele osobe doživljavaju izolaciju i gubitak kontakta s rodbinom i prijateljima.
 
Mnoge od njih muči i odabir metode liječenja, trebaju li se prikloniti konzervativnoj, konvencionalnoj medicinskoj terapiji ili pak pokušati s alternativnim načinima liječenja. Žene koje boluju od karcinoma dojke i maternice moraju se suočiti s brojnim promjenama na svom tijelu, od estetskih do hormonalnih i ponekad se događa vrlo teška adaptacija na novonastalu situaciju. Zbog svega toga smo tu, da im pomognemo tijekom tog teškog i bolnog procesa u kojem žele ozdraviti, ali i sačuvati svoju ženstvenost.
 
Sve što te ikada zanimalo o raku grlića maternice, kako nastaje, kako se liječi i što osobe prolaze u borbi protiv ove bolesti pronađi na stranicama G.Zarez.info.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.