Zdravlje Prirodno liječenje 24. siječnja 2017.

Zimske boljke: Situacija u kojoj limun i češnjak ne mogu spriječiti bolest

Prehlada, gripa i viroza
Foto: Guliver/Shutterstock Iako lijeka za prehladu i gripu nema, na raspolaganju nam stoji puno namirnica, dodataka prehrani i biljnih pripravaka koji ublažavaju simptome i skraćuju vrijeme trajanja bolesti.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nažalost, jednom kada virus uđe u organizam, prehlada ili gripa su neminovni. Vitamin C, češnjak, multivitamini više nisu od pomoći kada nas imunitet nije uspio obraniti od virusa, tvrdi dr. Holly Philips iz New Yorka.

Bezreceptni lijekovi i namirnice koje jačaju imunitet ne mogu spriječiti razvoj bolesti, ali mogu donekle olakšati simptome kao što su začepljen nos, grlobolja, kašalj i sl. Navedeni simptomi prehlade obično traju između tri i deset dana, a ako imaš jači imunitet puno brže i lakše ćeš preboljeti bolest.

Možeš li se doista prehladiti ako izađeš van bez jakne?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što možeš učiniti?

Dobro se naspavaj - Manjak sna smanjuje obrambene snage tvog imunološkog sustava. Manjak sna smanjuje učinkovitost T-stanica koje nas brane od virusa. 

Jedi puno voća i povrća - To će te opskrbiti antioksidantima koji potiču obnovu stanica i pomaže ti boriti se sa infekcijama. Gljive su tu vrlo dragocjene, recimo shitake potiče inteleukine i interferon koji se bore protiv infekcije.

Smanji stres - Dugotrajni stres uzrokuje smanjenje produkcije bijelih krvnih stanica koje te brane od uzročnika bolesti.

Pij puno tekućine - Prije svega mislimo na toplu juhu ili čaj koji pomaže kad si bolesna.

Što učiniti kada suhi kašalj ne prestaje?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.