Zdravlje Zdravlje žena 221 prikaza 12. ožujka 2018.

Žene su spremnije dati bubreg svojem mužu, nego oni ženama

Foto: Guliver/Shutterstock

Vjerujemo da su žene motiviranije jer je kod njih altruizam izraženiji, kao i želja za pomaganjem članu uže obitelji da preživi, rekla je bivša predsjednica Međunarodne udruge nefrologa

Žene su velikodušnije od muškaraca kada je u posrijedi donacija bubrega među supružnicima s obzirom na činjenicu da su taj organ spremne donirati suprugu pet do šest pute češće od njih, zanimljiv je podatak međunarodnih udruga nefrologa.

Čak 36 posto kompatibilnih supruga i samo 6,5 posto kompatibilnih muških supružnika donira bubreg onom drugom, podaci su Eurotransplanta, organizacije koja promiče i koordinira transplantaciju organa u devet europskih zemalja. 

Možda te zanima... Žene su snažnije od muškaraca u ekstremnim uvjetima, kažu stručnjaci Zdravlje

Brojke su rezultat istraživanja objavljenog 2016. u časopisu Visceral Medicine. U njemu se iznose i procjene po kojima su gotovo dvije trećine primatelja transplantiranog bubrega muškarci, a dvije trećine donatora su žene. 

Možda te zanima... Psi više slušaju svoje vlasnice nego vlasnike Green i bio

"Teško je navesti specifičan razlog snažnijeg odaziva žena na doniranje bubrega. Vjerujemo da su žene motiviranije jer je kod njih altruizam izraženiji, kao i želja za pomaganjem članu uže obitelji da preživi", komentirala je nekadašnja predsjednica Međunarodne udruge nefrologa, Kanađanka Adeera Levin. 

Ako nema kontraindikacija doniranje bubrega ne predstavlja osobit rizik za zdravlje pojedinca. 

Studija provedena u Francuskoj između 2009. i 2012. o zdravlju donatora organa pokazala je uobičajene rizike poput postoperativnih bolova, no globalno su bili dobroga zdravlja, osobito s obzirom na činjenicu da je selekcija pri njihovu odabiru vrlo stroga. 

Pročitaj koliko su bubrezi važni za opće zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.