Zdravlje Zdravlje žena 23. siječnja 2018.

Žene su snažnije od muškaraca u ekstremnim uvjetima, kažu stručnjaci

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

To što žene žive dulje od muškaraca nije slučajnost, nego činjenica koja je duboko povezana s biološkim podrijetlom ljudi. Portal BBC donosi znanstvene dokaze o izdržljivosti i sposobnosti žena da se bolje nose s ekstremnim životnim uvjetima, poput gladi, ropstva i slično.

U gotovo svim situacijama i modernim populacijama žene nadžive muškarce i to za 4 do 5 godina

Nedavno je istraživanje Sveučilišta Južne Danske uzelo 7 velikih povijesnih slučajeva u kojima su određene populacije i stanovništva bili eksponirani teškim, ekstremnim životnim situacijama, kako bi istražili ponašanje svakog spola za vrijeme njih. 

Istraživanja temeljena na studijama slučaja poput velike gladi u Irskoj od 1845. - 1849., epidemije ospica na Islandu 1846. i 1882., te iskustava oslobođenih liberijskih robova početkom 19. stoljeća, koji su se vratili iz SAD-a u Afriku gdje su zatekli puno drugačiju klimu koja je mnoge od njih i ubila.

'Sretnici' bi doživjeli dvadesetu

Ovakvi uvjeti drastično su smanjili i prosječni životni vijek. Tako je za vrijeme islandske epidemije ospica očekivani životni vijek spao s 43.99 godina na 18.83 kod žena, a kod muškaraca s 37.62 na samo 16.76.

Daljnja su istraživanja pokazala kako je u svim sličnim situacijama, osim u jednoj, smrtnost ženskog spola bila redovito niža nego muškog. 

Možda te zanima... Znanstveno dokazano: Prehlada zaista jače pogađa muškarce! Zdravlje Možda te zanima... Zbog povišenja temperatura povećava se udio ženki kornjača, a mužjaka sve manje Eko

Istraživači su napomenuli kako je velika razlika bila u smrtnosti novorođenčadi, gdje su djevojčice pokazale puno veću izdržljivost i sposobnost preživljavanja ekstremno nepovoljnih uvjeta.

Znanstvenici su zaključili kako su žene izdržljivije i kao novorođenčad i kao odrasle osobe u ekstremnim životnim uvjetima, čak i kada su društvene i bihevioralne različitosti ili minimalne, ili čak idu na ruku muškom spolu

Prednost zbog estrognea

Jedno od logičnih bioloških objašnjenja zašto je to tako, jest hormonalna razlika kod spolova. Kod žena prevladava estrogen, koji ima antiupalna svojstva i ojačava imunološki sustav, dok muški hormon, testosteron djeluje čak protiv imunološkog sustava.

Profesorica Virginia Zarulli, glavna voditeljica istraživanja napisala je kako čak i kada je to bilo nemoguće, žene su preživljavale bolje od muškaraca - e to zovemo pravi girl power!

Pročitaj i ovih osam muških mitova o ženama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.