Zdravlje Simptomi i pomoć 01. ožujka 2017.

Znanstveno dokazano: Prehlada zaista jače pogađa muškarce!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dio svake rasprave na temu koji je jači spol i vječni izvor frustracija svake žene je ponašanje muškarca koji ima gripu ili prehladu. Je li riječ o zdravstveno utemeljenom ponašanju ili, pak, o običnom pretjerivanju?

Znanost još uvijek nije dala konačan odgovor na ovo pitanje, ali znanstvenici se itekako njime bave. Rezultati istraživanja su, tako, pokazali da muške i ženske imunološke stanice različito reagiraju na zarazu pojedinim virusima.

Dodatni interes su privukle nedavno provedene studije na miševima, koje su pokazale da muški spol zbilja osjeća jače posljedice zaraze i da, ipak, nije sve u njihovoj glavi, prenosi Health.com.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kura zlatnim medom za prevenciju i liječenje prehlade

Miševi su rekli svoje

U magazinu Brain, Behavior and Immunity objavljeni su rezultati istraživanja provedenog na odraslim miševima. Korišteni su muški i ženski miševi, koji su izloženi bakteriji koja izaziva bolest sličnu gripi kod ljudi.

Muške jedinke su pokazale mnogo snažnije simptome bolesti, veće oscilacije u temperaturi, jače znakove upale i trebalo im je dulje vremena za oporavak.

Stres pogoduje prehladi

Pokušaji istraživanja ove problematike na ljudskim stanicama pokazali su da imunološke stanice muškaraca imaju aktivnije receptore za pojedine bakterije, odnosno da im lakše podliježu u odnosu na imunološke stanice žena, navodi profesorica molekularne mikrobiologije Sabra Klein.

"Nije sama prisutnost nekog virusa ili bakterije ono zbog čega se razbolimo, nego reakcija našeg imunološkog sustava na njih. Istraživanja pokazuju da kod muškaraca reakcija imunoloških stanica češće prevagne na stranu upale", pojašnjava Klein.

Zašto je to tako?

Točan uzrok ovakvih reakcija obrambenog sustava znanstvenici još uvijek nisu odredili. Jedna od pretpostavki govori da su krivci estrogen i testosteron, koji različito djeluju na imunološke stanice.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Drugi traže odgovornost u evoluciji, navodeći da je organizam žene kroz stoljeća razvio jači obrambeni sustav jer žene u prosjeku provode više vremena s djecom i mogle bi ih zaraziti.

Pravilno provjetravanje doma štiti od bolesti

Klein ne isključuje ni utjecaj higijene. Muškarci, naime, rjeđe peru ruke od žena i ne posjećuju liječnika redovito, pokazala su istraživanja provedena u SAD-u.

Isto tako, dok su muškarci možda podložniji gripi i prehladi, određena oboljenja lakše i češće pogađaju žene, primjerice autoimune bolesti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.