Zdravlje Pričajmo o depresiji 06. travnja 2020.

Žene i muškarci različito proživljavaju depresiju, 7 glavnih razlika

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanja su pokazala da muškarci i žene proživljavaju depresiju na različite načine iako se mnogi simptomi podudaraju. Bolje poznavanje razlika može doprinijeti i boljim rezultatima liječenja.

"Već godinama znamo da postoje razlike među spolovima kada je u pitanju proživljavanje depresije i one su apsolutne ključne za razumijevanje bolesti", rekla je Jill Goldstein, direktorica istraživanja s Connors Center for Women's Health and Gender Biology at Brigham and Women's Hospital in Boston. "Žene imaju gotovo dvostruko veći rizik za obolijevanje od muškaraca. To dijelom proizlazi iz bioloških razloga, kao što su hormonski i genetski poremećaji koji mogu nastati u mozgu kada se fetus formira. Te biološke promjene tijekom razvoja fetusa postavljaju temelje koji stvaraju ranjivost na poremećaje raspoloženja, poput depresije", rekla je Goldstein za Live Science i dodala da su žene povezanije s vlastitim emocijama i da bolje mogu opisati svoje depresivno stanje za razliku od muškaraca koji često ne prepoznaju simptome ili ih poriču i pripisuju lošem raspoloženju, dok ne poprime ozbiljniji oblik. Donosimo sedam točaka u kojima se očituje razlika u depresiji kod muškaraca i žena.

Žene puno više razmišljaju kada su depresivne

Zadržavanje i ponovno proživljavanje (prežvakavanje) negativnih osjećaja, učestalije je kod depresivnih žena nego kod depresivnih muškaraca. Ovakve misli često su praćenje negativno intoniranim razgovorom sa samim sobom (najčešće unutarnji razgovor), plakanje bez očitog razloga i samookrivljavanje. Goldstein kaže da takvo ponašanje doprinosi pogoršanju bolesti. Za razliku od žena muškarci češće uspijevaju blokirati negativne misli što pomaže u ublažavanju depresije.

Depresivni muškarci skloniji su alkoholu i drugim psihoaktivnim supstancama

"Muškarci su skloniji opijanju i korištenju ilegalnih droga kako bi umanjili simptome depresije što je posebno specifično za tinejdžere. U žena se ovisnost o drogama obično javlja nakon početka depresije ili kako se razina anksioznosti povećava", rekla je Goldstein. Depresivni muškarci također mogu pokušati prikriti svoju tugu okrećući se drugim aktivnostima, poput pretjeranog gledanja TV-a, bavljenja sportom i prekomjernog rada ili se upuštaju u rizična ponašanja, poput kockanja, pušenja, nezaštićenog seksa ili brze vožnje. Depresija se također češće pokazuje kao ljutnja i razdražljivost kod muškaraca i tinejdžera.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Žene reagiraju drugačije na stresne događaje

Za žene je vjerojatnije da im neki stresni događaj bude okidač za depresiju. Neki dokazi upućuju na to da kada žene dožive stresne situacije, poput smrti u obitelji, prekida veze ili gubitka posla, imaju tendenciju reagirati tako da negativnu situaciju proživljavaju dulje što im  povećava razinu stresa za razliku od muškaraca. "To bi moglo biti zbog interakcija između hormona stresa, ženskih reproduktivnih hormona i neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje", kaže Goldstein.

Okolina teže prepoznaje simptome depresije kod muškaraca

"Iako su žene teže pogođene depresijom i podložnije zbog bioloških razloga, bolest se rjeđe dijagnosticira kod muškaraca. Zdravstveni radnici, pa čak i članovi obitelji, rjeđe prijavljuju simptome kod muških članova što je razlog zbog kojeg se kod muške populacije depresija često otkriva tek kad je već u uznapredovalom stadiju", tumači Goldstein.

Kod žena je depresija češće praćena s poremećajima hranjenja

Depresija i poremećaji prehrane, poput anoreksije i bulimije, često idu ruku pod ruku. Depresija se također može pojaviti istodobno s anksioznim poremećajem kod žena, poput paničnog poremećaja ili opsesivno-kompulzivnog ponašanja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Žene i muškarci mogu različito reagirati na antidepresive

Uzrok tome je što žene intenzivnije reagiraju na stresne događaje, odnosno dulje ih proživljavaju što može utjecati na hormone stresa, ženske reproduktivne hormone i neurotransmitere odgovorne za regulaciju raspoloženja, tumači Goldstein.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Muškarci su skloniji suicidu

Budući da simptomi depresije kod muškaraca mogu proći duže bez dijagnosticiranja ili liječenja, stanje se može razviti u razorniji problem mentalnog zdravlja. Muškarci koji pate od depresije imaju veću vjerojatnost da će biti uspješni od žena kad pokušaju samoubojstvo.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.