Zdravlje Zdravlje žena 11. svibnja 2023.

Žene bi prema novim smjernicama trebale na mamografiju već s 40

mamografija
Foto: shutterstock Mamografski pregled
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Po novim smjernicama koje je u utorak objavila američka Radna grupa za prevenciju, žene bi trebale započeti s mamografskim pregledom dojki već u dobi od 40 godina, a ne od pedesete, kako se dosad savjetovalo.

Riječ je o ažuriranoj preporuci iz 2016., kada je ova neovisna grupa stručnjaka preporučila da se s dvogodišnjom mamografijom, rendgenskom snimkom dojki, započne u dobi od 50 godina, a odluka žena da se podvrgnu pregledu u 40-ima "treba biti individualna", piše CNN. Neke grupe, poput Američkog društva za borbu protiv raka, već su preporučile ženama da mamografski pregled obave s navršenih četrdeset godina.

"Nova preporuka radne skupine je da žene započnu s mamografskim probirom na rak dojke u dobi od 40 godina, a potom svake druge godine do 74-te", rekla je potpredsjednica radne skupine dr. Wanda Nicholson, profesorica na Sveučilištu George Washington. Promjena u preporuci rezultat je novih znanstvenih saznanja, kazali su stručnjaci.

Možda te zanima... Novi sustav otkrivanja raka dojke precizniji te sprječava lažne uzbune! Zdravlje

Po podacima Nacionalnog instituta za rak, stopa raka dojke među ženama u dobi od 40 do 49 godina povećavala se u prosjeku za dva posto godišnje od 2015. do 2019. Radna skupina je procijenila da bi nove preporuke mogle spriječiti najmanje jednu dodatnu smrt od raka dojke na svakih 1000 žena. "Zahvaljujući našoj novoj preporuci spasit će se 20 posto više života pacijentica", rekla je Nicholson.

No neki stručnjaci smatraju da bi žene trebale obavljati mamografiju svake godine, osobito nakon pedesete.  Među njima je dr. Melissa Durand, radiologinja i izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Yale, koja smatra da se "godišnjim probirom može uočiti najveći broj karcinoma jer su najmanje veličine i liječenje je najučinkovitije".

Radiolozi su upitali i zašto radna skupina nije preporučila godišnje preglede za žene s gustim tkivom dojki zbog čega je otkrivanje raka otežano.  "Ako se na mamografiji pokazalo da vam je tkivo dojke gusto, trebali biste svake godine obaviti ili mamografiju ili neki drugi oblik pregleda, primjerice ultrazvučni pregled ili magnetsku rezonancu", kazala je dr. Durand.

Možda te zanima... Guste grudi - zašto je važno procijeniti gustoću dojki i kako one utječu na rak dojke Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.