Zdravlje 26. rujna 2024.

Žena koja je imala rak postala je "dio medicinske povijesti" – napravljena joj po prvi puta dvostruka transplantacija pluća

Foto: Instagram/ northwesternmedicine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što se skoro osam godina borila s kolorektalnim rakom, Mandy Wilk je u lipnju u Northwesternu imala dvostruku transplantaciju pluća.

Kada joj se rak debelog crijeva vratio, Mandy Wilk je imala nekoliko opcija da preživi. Bolest se već proširila na njezina jetra kada joj je 2017. dijagnosticiran četvrti stadij kolorektalnog karcinoma. Isprobala je svaki dostupan tretman. No, nakon što joj je 2020. presađena jetra od njezinog mlađeg brata, rak se šest mjeseci kasnije opet vratio i ovaj put se proširio na njezina pluća, piše Chicago Sun Times.

" U tom trenutku obišla sam gotovo sve veće zdravstvene ustanove u zemlji, i svi su mi rekli da više ništa ne mogu učiniti", rekla je Wilk novinarima tijekom konferencije za novinare u srijedu u ženskoj bolnici Northwestern Medicine Prentice.

Ali onda je 42-godišnjakinja saznala za Northwesternov program dvostruke transplantacije pluća i multidisciplinarne skrbi, koji se također naziva DREAM. To je jedini program u zemlji koji omogućava transplantaciju pluća pacijentima s rakom kojima je ponestalo drugih mogućnosti liječenja, navodi Northwestern Medicine.

Wilk su 3. lipnja u Northwesternu transplantirali oba plućna krila, što je prvi takav slučaj u bolnici i vjerojatno prvi u svijetu.

"Mandyna odlučnost nema granica", rekla je dr. Catherine Myers, jedna od njezinih liječnica i pulmolog za transplantaciju pluća u Northwesternu. “Kad su joj druge bolnice rekle da više ništa ne mogu učiniti, doista nije prihvatila 'ne' kao odgovor. Umjesto toga, postala je dio medicinske povijesti”, rekla je Myers.

Rak debelog crijeva treći je najčešći rak dijagnosticiran i kod muškaraca i kod žena. Bolest se sve češće dijagnosticira kod pacijenata mlađih od 50 godina. Kada rak debelog crijeva metastazira, obično se širi na jetra ili pluća. Rakovi koji krenu u plućima ili se šire na njih krivci su za većinu smrti povezanih s rakom.

Wilk trenutno nema više znakova raka u tijelu i nije joj bilo potrebno daljnje liječenje raka. Strastvena trkačica, nedavno je dobila zeleno svjetlo od svog pulmologa da može ponovno početi trčati.

"Ni jedna druga bolnica nije mi mogla pružiti ovakvu priliku", rekla je Wilk.

"Tijekom operacije uspjeli smo precizno ukloniti pluća zaražena rakom, tako da nismo dopustili da se bilo kakve stanice raka izliju u njezin krvotok, a nakon toga smo umetnuli potpuno nova pluća", rekao je dr. Ankit Bharat, šef odjela za torakalnu kirurgiju i direktor Northwestern Medicine Canning Thoracic Institute.

Rekao je da program DREAM obično liječi tri vrste pacijenata:

  • Pacijenti koji imaju četvrti stadij raka pluća.
  • Pacijenti čiji je rak nastao u organima izvan pluća, ali se proširio na pluća.
  • Pacijenti koji imaju rak i bili su podvrgnuti kemoterapiji ili imunoterapiji koja je dovela do oštećenja pluća.

Cilj je, rekao je, zamijeniti oba plućna krila i osloboditi ih od bilo koje vrste raka. To je još kompliciranije zbog činjenice da se mnoge vrste raka mogu razviti u plućima.

“Svaka kap krvi u našem ljudskom tijelu mora proći kroz pluća i to je jedan od najvećih razloga zašto su ona najčešći organi za metastaze raka”, rekao je.

Možda te zanima... Čovjeku se vratio glas nakon što su kirurzi izveli prvu poznatu transplantaciju grkljana na pacijentu s rakom Zdravlje

Bhrat je dodao kako je Wilk provela samo tjedan dana u bolnici i odmah je otpuštena kući. Također nije morala ići u centar za rehabilitaciju, što je inače potrebno kod gotovo 90 % pacijenata.

"Optimističan sam, ali i oprezan", rekao je Bharat, dodajući da će Wilk i dalje biti pomno praćena kako bi se utvrdili dugoročni učinci njezine operacije. "No, ovo svakako daje nadu mnogim pacijentima koji nemaju druge mogućnosti", dodao je.

Mandy Wilk sad ima novi cilj – da jednog dana istrči Chicago Marathon sa svojim novim plućima.

Možda te zanima... Liječnici KB Merkura po prvi put jednom pacijentu istodobno presadili pet organa Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.