Zdravlje 27. ožujka 2012.

Zdravstveni vodič za žene od 45. do 60.

45-60_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi sačuvala svoje zdravlje i na vrijeme prevenirala bolest potrebno je redovito odlaziti na preglede. Ulaskom u menopauzu - u posebno razdoblje svake žene, mijenja se tijelo, menstruacija polagano prestaje i počinju hormonalne promjene u tijelu

PAPA test i mamografija

U 40-im i 50-im godinama života potrebno je jednom godišnje napraviti redoviti ginekološki pregled uz citološki PAPA test te ginekološki UZV i UZV dojki, a iza 50. godine jednom godišnje obavezna je i mamografija.

Preporučeni pregledi u 40-im i 50-im godinama života su također cjeloviti internistički pregled i rutinska laboratorijska dijagnostika, jer osim ranog otkrivanja bolesti i usmjeravanja na promjenu čimbenika rizika, sistematskim pregledom u ovoj dobi dijagnosticira se bolest po prvi puta i određuje početak terapije. Ukoliko je bolest već poznata otprije, sistematskim se pregledom prati uspjeh liječenja.

U ovoj životnoj dobi usporava se prirodna regeneracija kože, a kolagena vlakna gube svoja kontraktibilna svojstva. Uz hormonalni disbalans koji se događa u kasnijoj životnoj dobi, a završava klimakterijem, na starenje kože uvelike utječu pušenje, prekomjerno izlaganje suncu, onečišćen zrak, nepovoljni klimatski uvjeti, loše prehrambene navike, stres i nedostatak sna.

Opadanje estrogena u menopauzi

Zbog pojačanog oksidativnog stresa potrebno je povisiti unos antioksidansa u prehrani. Također, poželjno je napraviti i denzitometriju odnosno mjerenje gustoće kostiju u žena u 50-im godinama s ciljem otkrivanja smanjenja gustoće kostiju kako bi se preporučila adekvatna terapija i spriječili vrlo opasni prijelomi kostiju. Nikad nije prekasno da započneš s programom vježbi za jačanje kosti. Opadanje estrogena u menopauzi je drugo vitalno razdoblje u životu žene. Nije neobično za velik broj žena da izgube do 20 posto svoje koštane mase u periodu od 5 do 8 godina nakon prestanka ciklusa. Zato je razdoblje prije menopauze, koja u prosjeku nastupa u 50-oj godini, izuzetno važno da se žena pojačano bavi tjelesnom aktivnosti kako bi očuvala čvrstoću kostiju.

Dodatni savjeti

Kontrolu vida napravi jednom godišnje, a ukoliko ti se javljaju simptomi slabljenja sluha savjetuj se s liječnikom o odgovarajućim pretragama koje bi trebalo napraviti.

Menopauza je specifično razdoblje u životu žene kada je zdravlje zubi u pitanju. Zbog specifičnih hormonalnih promjena u organizmu dolazi do atrofije sluznice - ona postaje tanja i osjetljivija. Kod žena koje prolaze kroz menopauzu može se javiti i sindrom pečenja usta koji se očituju osjećajem pečenja sluznice, usne šupljine, osobito jezika, usnica, nepca ili cijele usne šupljine. Redoviti stomatološki pregled napravi dva puta godišnje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.