Zdravlje Simptomi i pomoć 30. prosinca 2016.

Zdravstveni problemi koji mogu nastati zbog neliječene upale grla

Grlo_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su upale grla najčešće lagana oboljenja, ponekad ih se previše olako shvaća. Zato ni danas nisu rijetke komplikacije neliječenih upala gornjeg dišnog sustava, a pravodobna dijagnoza i terapija su temelj uspješnog liječenja.

Upale grla uzrokovane bakterijama su bolne

Upale ždrijela su najčešće uzrokovane različitim infektivnim mikroorganizmima, ali uzroci nadražaja i upale ždrijela mogu biti i alergija, ozljede sluznice ili novotvorine. Najčešće prolaze brzo i bez komplikacija, međutim kod određenih bolesnika mogu nastati i ozbiljnije komplikacije, pogotovo nakon gnojnih bakterijskih upala.
 
Budući da se ždrijelo nalazi na putu ulaska mnogih mikroorganizama koji ulaze kroz dišni i probavni sustav, ono je vrlo podložno infekciji. Zbog ove činjenice je taj dio vrlo bogat stanicama koje su zadužene za obranu organizma od infekcije. Upala može nastati bilo izravnim prodorom bakterija i virusa unutar sluznice ždrijela ili kao posljedica pojačane iritacije, kao kod pojačane sekrecije iz nosne šupljine u ždrijelo.
 

Upala limfnih čvorova na vratu

Mikroorganizmi uzročnici faringitisa su vrlo brojni i ugrubo se mogu razvrstati u bakterije i viruse. Gnojna upala grla (angina) je obično povezana s bakterijom iz skupine streptokoka i njezina se klinička slika razlikuje od virusnog faringitisa. Kod streptokokne angine se simptomi često javljaju naglo, dok kod virusnih postoje i drugi simptomi prije pojave same grlobolje, kao svrbež nosa i očiju, pojačana sekrecija iz nosa, začepljenost nosa i dr.
 
 
Osim jake grlobolje, kod streptokokne infekcije se obično javlja osjećaj opće slabosti, visoka tjelesna temperatura, otežano gutanje zbog bolova, glavobolje i upala limfnih čvorova na vratu. Prilikom pregleda ždrijela vide se žućkaste gnojne naslage na krajnicima kod streptokoknog faringitisa, dok se kod virusnih upala uglavnom radi o crvenilu ždrijela različitog intenziteta. Kod nekih drugih virusnih i bakterijskih uzročnika se mogu vidjeti i herpetični mjehurići po ždrijelu (tzv. herpangina), prljavo žute naslage po krajnicima (tzv. pseudomembranozni faringitis) i slično.
 

Ozbiljne komplikancije koje mogu nastati zbog neliječene upale grla

Simptomi streptokokne upale grla obično slabe nakon otprilike tri do pet dana, uz lijekove ili bez njih. Liječenje antibioticima smanjuje rizik pojave ozbiljnije bolesti. Uz njih se bolest obično otežano širi. Streptokokna upala grla može uzrokovati teške probleme poput:

  • reumatske groznice
  • šarlaha
  • smrtonosne bolesti poznate kao sindrom toksičnog šoka
  • glomerulonefritis (bolesti poznate kao sindrom PANDAS. To je imunološki problem koji uzrokuje iznenadne, katkada ozbiljne bihevioralne probleme.)

Liječenje

Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju navedenih simptoma i kliničke slike. To je najčešće dovoljno za odluku o terapiji: antibiotici kod bakterijske upale ili simptomatska terapija kod virusne upale. Rjeđe će biti potrebno napraviti krvni test na streptokok ili čekati nalaz brisa ždrijela (uključivo prigodan antibiogram). Kao i kod svake upale, u krvi će se vidjeti porast bijelih krvnih stanica (leukocita), ubrzana sedimentacija eritrocita (SE) i povišena razina markera upale (CRP).
 
Liječenje će ovisiti o uzročniku upale ždrijela, pretpostavljenom na osnovu kliničke slike i pregleda bolesnika. Ako se radi o virusnom faringitisu, dovoljno će biti uzimanje dosta tekućine, mirovanje, smanjivanje tjelesne temperature ako je preko 38 stupnjeva. Simptomi se tijekom 3-4 dana smanjuju i prolaze obično bez komplikacija. Ako se radi o bakterijskoj upali ždrijela, antibiotici dovode do bržeg izlječenja, uz smanjenje mogućnosti komplikacija streptokokne infekcije (reumatska vrućica, endokarditis, glomerulonefritis, nastanak gnojne kolekcije-apscesa oko krajnika).
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.