Zdravlje 29. lipnja 2015.

Provjeri koliko su zdravi tvoji zubi

Zub-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bijel, blistav i zdrav osmijeh je nepogrešiv modni dodatak svake pripadnice ženskog spola. Ako si i ti do sada bila uvjerena da su povremeni pregledi kod zubara i redovito četkanje zuba dovoljni za održavanje njihovog zdravlja i da ne radiš ništa čime bi ih ugrozila, u velikoj si zabludi. Nakon iznenađujuće istine o tome kako voće, povrće, gazirani napici i mnoge druge namirnice uzrokuju kiselinsku eroziju, sada ćemo ti razotkriti u kakvom su stanju uistinu tvoji zubi

četiri kisela trenutka

Izloženost različitim kiselinama u ustima uzrokuje nepovratan gubitak zubne cakline, osjetljivost zuba, njihovu potamnjelost i oslabljenost. Već četiri kisela ''trenutka'' na dan mogu ugroziti zubnu caklinu i zbog toga je jako važno da znap koliko su stvarno zdravi tvoji zubi te da pravovremeno prepoznaš znakove kiselinske erozije te posjetiš svog zubara. Bez obzira na to koliko čvrsto zatvaraš oči pred tim i izbjegavaš posjet zubaru, bijeli i zdravi zubi su posljedica pravilne oralne higijene i redovitih pregleda.

Revolucionarna istraživanja su pokazala da suvremena, kiselinama bogata prehrana, uzrokuje trošenje zuba. Podaci kolikom broju ljudi prijeti erozija su zabrinjavajući, jer se kod otprilike 30% mlađih odraslih (od 18 do 35 godina) već pokazuju znakovi trošenja. Ujedno je naš prethodni eksperiment, u kojem smo posjetitelje zagrebačke tržnice suočili s istinom o voću i povrću, otkrio da većina ljudi ne zna koje su to namirnice koje ugrožavaju zdravlje zuba. Imaš oslabljenu zubnu caklinu?

Kada ići zubaru?

Prvi znak upozorenja da moraš posjetiti zubara javlja se kada piješ vrući čaj, gazirane napitke, kada jedeš voće i povrće koji predstavljaju kiselo okruženje, kada si ljeti priuštiš sladoled ili pak samo udahneš hladni zrak. Same posljedice kiselinske erozije možda nećeš opaziti sami, dakle, početni znakovi se mogu primijetiti već na redovnim pregledima kada zubar provjerava prisutnost znakova kiselinske erozije, kao što su krhka, tanka, prozirna, požutjela i oslabljena zubna caklina. Ako su oni prisutni, savjetovat će ti kako na pravilan način održavati higijenu usta, a istovremeno će te pitati o prehrambenim navikama.

Jako je važno da zubnu eroziju pravovremeno prepoznaš i time pomogneš spriječiti nepopravljiva oštećenja zuba. Rizik njene pojave možeš smanjiti na način da barem 30 minuta nakon obroka ne četkaš zube, da kisele napitke piješ slamkom koju usmjerite od površine zuba, da smanjiš količinu kiselih napitaka i hrane u svakodnevnom jelovniku, odnosno da je u ustima ne zadržavaš predugo, i da posljednji obrok u danu ne sadrži prekiselu hranu i napitke.

Zbog čega moraš napraviti test?

U prethodnoj epizodi smo napravili poučan eksperiment i posjetiteljima zagrebačke tržnice otkrili istinu o voću i povrću koje se najčešće nalazi na njihovom jelovniku i koje povećava rizik nastanka kiselinske erozije. Tada je nekoliko hrabrih pristalo na informativni test pomoću kojeg će saznati istinu o svojim zubima te kako su njihovi zubi ugroženi zbog kiselinske erozije. Informativni test za rizik u nekoliko minuta možeš napraviti i sama na način da klikneš OVDJE , a kakvi su bili rezultati testa kiselinske erozije zuba, možeš pogledati u sljedećoj epizodi u kojoj ćemo otkriti rješenje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.