Zdravlje 05. travnja 2016.

Smanji rizik od bolesti za 80 posto

Cigarete_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Provedenim istraživanjem znanstvenici su utvrdili značajnu vezu između životnih navika i zdravlja srca, potvrđujući još jednom važnost redovitog vježbanja, mediteranske prehrane, održavanja idealne tjelesne težine i, što je najvažnije, izbjegavanja pušenja. Znanstvenici su ustanovili da se usvajanjem ovih životnih navika smanjuje rizik od koronarne bolesti, kao i ranog taloženja kalcija u srčanim arterijama

Usvajanjem zdravih životnih navika smanjio se stupanj smrtnost za 80 posto

Istraživanje je obuhvatilo više od 6.200 muškaraca i žena različitog društvenog statusa i podrijetla, a svi slučajevi praćeni su u razdoblju od 7,6 godina u prosjeku. Oni koji su usvojili sve četiri zdrave navike imali su za 80 posto niži stupanj smrtnosti u tom razdoblju nego sudionici koji nisu usvojili nijednu od ovih preporuka. Sudionici istraživanja prilikom prijavljivanja nisu imali dijagnozu srčanožilne bolesti, a svima je napravljen i probir razine koronarnog kalcija metodom kompjuterske tomografije kako bi se vidjelo ima li ranih znakova taloženja kalcija u srčanim arterijama, za koje se smatra da doprinose riziku od srčanog udara.

Izbjegavanje pušenja smanjuje rizik od koronarne bolesti

Kako je istraživanje napredovalo, stručnjaci su također bilježili jesu li ispitanici doživjeli srčani udar, iznenadni zastoj rada srca, bolove u grudima, jesu li podvrgnuti angioplastici ili su umrli od srčane bolesti ili drugih uzroka. Znanstvenici su razvili sustav  bodovanja svakog sudionika, od 0 (najmanje zdrav) do 4 (najzdraviji), na osnovi njihove prehrane, indeksa tjelesne mase, stupnja redovite fizičke aktivnosti i pušačkog statusa. Samo dva posto, ili 129 sudionika, zadovoljilo je sva četiri kriterija zdravog načina života. Od svih životnih navika, izbjegavanje pušenja ima najveću ulogu u smanjenju rizika od koronarne bolesti i smrti. Ipak, pušači koji su usvojili dvije ili više zdravih navika i dalje su imali niži stupanj preživljavanja nakon 7,6 godina u usporedbi s nepušačima koji su bili pretili i nisu se bavili fizičkim aktivnostima.

Usvajanje zdravih navika doprinosi općem zdravlju

Znanstvenici ističu da njihovo istraživanje dokazuje važnost zdravih životnih navika ne samo za smanjenje rizika od srčanih bolesti već i za prevenciju opće smrtnosti. Iako postoje čimbenici rizika na koje ljudi ne mogu utjecati, kao što je obiteljska anamneza i  životno doba, ovo su navike koje se mogu usvojiti, što će doprinijeti općem zdravlju.

Donosimo ti 4 metode protiv pušenja!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.