Zdravlje Simptomi i pomoć 28. veljače 2017.

Kome prijete srčane smetnje za vrijeme treninga?

Teretana
Kako vježbati i zaštititi srce?
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Voditelj američke TV reality emisije Najveći gubitnik, Bob Harper, nedavno je pretrpio srčani udar za vrijeme treninga. Riječ je o čovjeku koji vodi aktivan i zdrav život, pa nam ovaj događaj još jednom naglašava kako nema garancije jer nitko nije imun na razvoj srčanih, kao ni ostalih zdravstvenih problema.

U slučaju da ne znaš tko je Bob Harper, riječ je o pedesetjednogodišnjem voditelju američke reality natjecateljske emisije Najveći gubitnik. U emisiji sudjeluju pretile osobe koje se, za novčanu nagradu, natječu u tome tko će izgubiti najveći postotak svoje tjelesne mase.

Kako je naš IQ povezan s bolestima srca?

Harper, koji radi i kao osobni trener, posvećen je zdravom životu i aktivnoj tjelovježbi. Unatoč tome, NBC je objavio da je Harper prije 2 tjedna pretrpio srčani udar za vrijeme treninga u teretani.

Srećom, u teretani se među vježbačima nalazio i jedan liječnik, koji je brzo intervenirao i spasio mu život, prenosi TMZ. Voditelj se oporavljao u bolnici u New Yorku, nakon čega je prebačen doma u Los Angeles.

Zašto su srčani i moždani udar najčešći ujutro?

Važnost genetike

Sam Harper je pojasnio da su srčani problemi dio genetskog naslijeđa u njegovoj obitelji te mu je majka umrla od srčanog udara, prenosi womenshealthmag.com.

 

Read what my shirt says. #morrissey

A post shared by Bob Harper (@trainerbob) on

Dr. med. Mia Finkelston naglašava da je važno osluškivati svoje tijelo, bez obzira na to koliko zdravo živiš. Posebno pažljiva trebaš biti prilikom vježbanja: "Osluškuj što ti tvoje tijelo govori prilikom vježbanja, posebno zato jer žene ne iskuse nužno klasične simptome srčanog udara, poput boli u prsima. Žene moraju obratiti pažnju na zamor, posebno ako se javlja nakon minimalne fizičke aktivnosti."

10 zapovijedi za zdravo srce

Nikako nemoj ignorirati ni pojavu mučnine ili se pokušati boriti s njom. Ako te uhvati mučnina, sjedni, predahni i uzmi vremena da dođeš sebi. Ako mučnina ne popušta, preporučljivo je posjetiti liječnika.

Ponekad slabost dolazi kao posljedica preintenzivnog treninga. Ne guraj se nepotrebno preko granica vlastite izdržljivosti, posebno ako si početnica u vježbanju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.