Zdravlje 13. travnja 2016.

Dokaz da se zdrav način života isplati

Zdrav_Zivot
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U nedavno objavljenom istraživanju, savjetovanje pojedinaca o zdravom načinu života tijekom 5 godina, smanjilo je rizik od smrtnosti od bolesti srca tijekom sljedećih 40 godina. Promjena u životu koja uključuje bolju prehranu, redovitu tjelovježbu i prestanak pušenja dugoročno se isplati poglavito u slučaju sredovječnih muškaraca s povišenim rizikom od bolesti srca

Savjetovano im je da jedu zdravije, redovito vježbaju i prestanu pušiti

U istraživanju su ispitanici savjetovani da unose manje zasićenih masti, a povećaju unos ribe i povrća. Osobe s prekomjernom tjelesnom masom poticane su na gubitak viška kilograma, dok su pušači savjetovani da prestanu pušiti. Pokazalo se kako je samo savjetovanje ispitanika rezultiralo smanjenjem rizika od smrtnosti uslijed prvog srčanog udara za čak 29 posto u usporedbi s ispitanicima koji nisu bili savjetovani, i to čak sljedećih 40 godina. Općenito, rizik od smrtnosti smanjen je u skupini koja je dolazila na savjetovanja i to sljedećih 8 do 20 godina nakon završetka petogodišnjeg savjetovanja.

U istraživanju su sudjelovali ispitanici iz Osla koji su rođeni između 1923. i 1932. godine. Otprilike njih 16 tisuća javilo se na pregled tijekom 1972. i 1973. godine. Od njih 16 tisuća, odabrano je oko 1200 ispitanika kojima je na pregledu ustanovljen visok rizik od bolesti srca i krvnih žila zbog povišenog kolesterola. Promjena u životu koja uključuje bolju prehranu, redovitu tjelovježbu i prestanak pušenja dugoročno se isplati poglavito u slučaju sredovječnih muškaraca s povišenim rizikom od bolesti srca.

Izvor: Journal of Internal Medicine

Crveni luk dat će ti izdržljivost, pročitaj zašto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.