Zdravlje 07. ožujka 2024.

"Zbog psa znam kada haluciniram, neizmjerno mi pomaže u svakodnevnom životu"

Foto: instagram/schizophrenichippie Pas Luna Kodyju pomaže prepoznati halucinacije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanac Kody Green (29) boluje od nediferencirane shizofrenije, podtip shizofrenije kod koje se pojavljuju simptomi poput halucinacija i deluzija te drastične promjene u ponašanju, govoru ili pokretljivosti. Kody često ima halucinacije, ali u tim trenucima pomaže mu njegov psić Luna.

Kody je simptome shizofrenije imao već u dobi od 19 godina, a službenu dijagnozu dobio je s 21. Za Living Well with Schizophrenia, Kody je priznao da je dijagnozu dobio kasnije jer se nije htio testirati na bolest niti tražiti pomoć koja mu je trebala. U prošlosti se borio i s ovisnošću o drogama i drugim ozbiljnim psihičkim problemima te je završio u zatvoru. No, danas dijeli svoje priče o svojim borbama i o tome kako se oporaviti, problemima mentalnog zdravlja i životu nakon zatvora. Motivacijski je govornik, stručnjak za prevenciju samoubojstva i zagovaratelj mentalnog zdravlja te podiže svijest o shizofreniji. 

Kada je u pitanju shizofrenija, i halucinacije koje ima zbog bolesti, tu uskače njegova Luna, tzv. uslužni pas (engl. service dog) koji je osposobljen pomagati Kodyju prilikom halucinacija, ali i drugim aspektima shizofrenije, poput samoozljeđivanja. 

Možda te zanima... Što uzrokuje halucinacije i kako pomoći onima koji ih imaju? Zdravlje

Luna mu pomaže prepoznati halucinacije

Luna je s njim pet godina, a kako bi postala uslužni pas, morala je krenuti na treninge kada je bila stara osam tjedana. Ipak, Luna Kodyju pomaže samo kod kuće. "Borim s teškom mentalnom bolešću koja se također kategorizira kao invaliditet. Jedna od stvari koju sam htio u životu, kada sam ponovno postao sposoban raditi i biti neovisan, jest ne oslanjati se na svoje mehanizme suočavanja kada sam u javnosti, u koje pripada i Luna. Volim tu slobodu koju imam kada idem negdje i iako ponekad imam simptome, ne želim se oslanjati na pomoć van kuće jer se želim osjećati sposobno da se mogu i sam nositi s njima", objasnio je Kody. 

Luna mu pomaže prepoznati vizualne i slušne halucinacije. Kada Kody misli da ima halucinacije, kada mu nešto nema smisla ili mu se čini da je u kući prisutna druga osoba (osim njega i njegove žene), zamoli Lunu da pozdravi tu osobu. Ako je netko prisutan, Luna će mu prići i pozdraviti ga te dati toj osobi da ju pomazi. "No, ako nikoga nema, sjest će i gledati u mene kako bih znao da druge osobe nema", dodao je. 

Pomaže mu i da se ne ozlijedi tijekom svojih teških slušnih halucinacija. "Tijekom slušnih halucinacija znam se udarati u lice ili ga grebem. Imam i ožiljke od prijašnjih halucinacija, a Luna mi pomaže tako da stane pored moje glave. Kada je ona tu, onda postanem svjestan što radim i mogu prestati jer nju neću udariti", objasnio je Kody dodajući da Luna može prepoznati simptome i prije njega. 

Kada Kody nema simptome, još uvijek trenira s Lunom kako bi zapamtila naredbe i ostale zadatke koje mora obaviti kako bi mu pomogla. Često i šeće s njom, a prilikom jedne šetnje pomogla mu je kod halucinacije i shvatio je da osoba s kojom je razgovarao tijekom šetnje ne postoji. "Iako je samo treniranje uslužnog psa dug proces, svakako se isplati. Zbog Lune se osjećam udobnije u svom domu i mogu se opustiti bez da se stalno pitam jesu li ljudi i stvari koje se događaju oko mene stvarni", objasnio je Kody.  

U svojoj kući ima i postavljene kamere kako bi mogao pregledati snimke i vidjeti je li osoba ili više njih zaista prisutno u prostoriji ili je to bila halucinacija. 

Možda te zanima... Novi test krvi predviđa rizik od shizofrenije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.