Zdravlje 27. srpnja 2023.

Zbog hepatitisa svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba izgubi život

Foto: shutterstock Hrvatski znanstvenici otkrili su koji mehanizam u masnoj jetri dovodi do oštećenja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica bolesti povezanih s hepatitisom, upozoreno je u četvrtak povodom Svjetskog dana hepatitisa, 28. srpnja, čije obilježavanje za cilj ima podizanje svijesti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja hepatitisa.

Hepatitisi su još uvijek globalni javnozdravstveni izazov, više od 1,1 milijun života izgubljen je svake godine zbog posljedica zaraze hepatitisom B i C, stoji u priopćenju Hrvatske Udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) koja je nositelj nacionalne kampanje "Hepatitis ne može čekati!".

Procjenjuje se da ukupno u svijetu, čak devet od deset zaraženih osoba nije svjesno svog statusa. Prema procjenama epidemioloških istraživanja u Hrvatskoj oko 25.000 osoba ima kronični hepatitis B, a oko 40.000 osoba su nosioci protutijela na hepatitis C. Prema procjenama matematičkih modela oko 12.000 osoba treba se liječiti od hepatitisa C, navodi HUHIV.

Na virusne hepatitise B i C stavlja se poseban naglasak budući da pripadaju takozvanim "tihim bolestima" odnosno bolestima koje dugo vremena teku bez prepoznatih simptoma. Hepatitis C je izlječiv, a za hepatitis B postoji cjepivo i učinkovito liječenje. Dugotrajna, neliječena infekcija može uzrokovati teška oštećenja jetre i zdravlja.

Hepatocelularni karcinom kao posljedica neliječene bolesti u stalnom je porastu, a većina se otkrije u fazi prekasnoj za uspješno liječenje.Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti, pa upravo na važnost pravovremenog testiranja i započinjanja liječenja podsjeća HUHIV u sklopu kampanje "Hepatitis ne može čekati!".

Cilj kampanje koju provode od početka srpnja do kraja kolovoza je i povezivanja zdravstvenog sustava i ljudi koji su bili izloženi rizicima od zaraze virusnim hepatitisima ili žive s hepatitisom, a da toga nisu svjesni. Iz udruge poručuju da je potrebno nastaviti s dosadašnjim mjerama i kontinuirano poboljšavati nacionalni odgovor prevencije, dijagnostike i liječenja hepatitisa B i C uz što brže usvajanje Nacionalnog akcijskog plana za prevenciju virusnih hepatitisa.

Možda te zanima... Što treba znati o razlikama između hepatitisa A, B i C Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.