Zdravlje Prirodno liječenje 22. rujna 2016.

Zašto treba uzimati jod: Za zdravlje štitnjače, ali pomaže i kod izostanka ovulacije

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od joda se postaje pametniji, inteligentniji. Tako kažu. Ako smatrate da su Japanci najinteligentniji narod, onda je to djelomično i zbog toga što jedu puno joda. Dr. Meri Bura objašnjava kako se uz jod mogu riješiti problemi s reproduktivnim organima: neplodnost, a čak i izostanak ovulacije.

Smjernice za dnevni unos joda

Smjernice za dnevni unos joda u Europi i u SAD-u je 150-300 mcg joda dnevno, dok Japancima sugeriraju da to bude preko 5 mg, a redovito u praksi jedu i do 14 mg.

Nadoknađivanjem joda mogu se riješiti svi problemi s reproduktivnim organima: neplodnost, izostanak ovulacije, manjak libida, nemogućnost iznošenja trudnoće do kraja. Jod je pametnjaković koji sve zna, onaj koji govori drugima što da rade pa ako ga ima dovoljno u tkivima, on navodi estrogen da djeluje na ciljna tkiva (grudi, maternica, jajnici…), što može biti od velike važnosti za žene koje imaju problem sa začećem. Dr. David Brownstein, autor knjige “Iodine - why you need it, why you can't live without it”, kaže da jod značajno utječe na sva cistična tkiva, a to su dojka, prostata i štitnjača.

Štitnjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju!

Dalje navodi da je dovoljno popiti jednu kap Lugolove otopine (5 % joda i 10 % kalijevog jodida u vodenoj otopini, 5,54 mg joda) u prvom stadiju raka ili fibrocistične bolesti dojke da bi se spriječio daljnji razvoj bolesti. Nije samo to.

Grčevi u mišićima, hladne ruke i stopala, loša memorija, suha koža koja se ne znoji kad osobi postane čak i jako vruće, opadanje kose, ispucali nokti i depresija mogu se izliječiti jodom.Zar vas ovi simptomi ne podsjećaju na simptome hipotireoze? Zar u hipotireozi ne dolazi do deterioracije mentalnih sposobnosti, memorije, raspoloženja? No, studije o suplementaciji jodom su kontradiktorne, a statistika nedosljedna i necjelovita kakva samo ona može biti! Dobiveni rezultati su nejasni jer istraživači nisu uključili sve važne parametre koji mogu utjecati na rezultat. Ajmo biti realni, to nije ni moguće.

Značajna karakteristika joda jest i da uklanja iz organizma teške metale poput fluorida, žive i aluminija, a posebno je važno da uklanja brom (element iz iste skupine u periodnom sustavu pa prema tome s vrlo sličnim karakteristikama!) koji se vezuje na njegove receptore u njegovu nedostatku. To može biti još jedan od uzroka smanjene funkcije štitnjače!

Dr. David Derry rekao je da je jod najbolji antibiotik i antivirotik!

S obzirom na to da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja s upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, onda je ovo značajna informacija. Naime, svakih 17 minuta krv prolazi ponovo kroz štitnjaču i ako ona ima dovoljno joda, bakterije i virusi će biti uništeni. Jod se ugrađuje u hormone štitnjače i njihov je sastavni dio. Dva su hormona štitnjače - T3 i T4.

90 % čini T4, ali 60 % T4 se u jetri pretvara u T3. T3 je jedini aktivni oblik, onaj koji djeluje na stanice.No za pretvorbu T4 u aktivni T3 potreban je selen. Velike količine selena u našem organizmu troše se na neutralizaciju i izbacivanje žive iz organizma. Selen je protuotrov za živu. Zato se trebamo pobrinuti da imamo dovoljnu količinu selena.2 brazilska oraščića dnevno dovoljna su za dnevni unos. Dakle, trebamo dovoljnu količinu joda za izgradnju hormona štitnjače i dovoljnu količinu selena da bi hormoni djelovali!

Soljenje_Hrane | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za sada, većini je najznačajniji izvor joda jodirana kuhinjska sol. Uobičajeno je da se kuhinjska sol jodira. Španjolci (60 ppm) jodiraju u puno većim količinama nego Talijani(30 ppm), a Talijani u puno većim količinama nego u ostalom dijelu Europe (10 ppm).

Sol na kraju kuhanja

Ali, imajte na umu da je jod halogeni element i da se kuhanjem gubi. Zato sol dodajte na kraju. Također, ako dugo stoji na otvorenom, jod hlapi. Inače ga ima ga u smeđim algama, školjkama, škampima, puretini, mlijeku, špinatu, blitvi, tikvicama, jagodama, brusnicama… Nefermentirani kupus i sirovi špinat mogu blokirati apsorpciju joda.

Štitnjača uzrokuje spontane pobačaje!

Ne postoje minerali, lijekovi, preparati koji su čudotvorni i koji liječe ama baš sve. Samo pamet u glavi s pametnim životnim stilom liječi sve. No, ako imate neke od navedenih simptoma, preporučujem da izmjerite jod u 24 satnom urinu jer ako vam je dnevni unos joda manji od 20 mcg, imat ćete manjak joda. Ako je ujedno koncentracija joda u 24 satnom urinu manja od 20 mcg u litri, onda je to teški manjak.

Normalno bi trebali imati 100 - 200 mcg/L. Ako imate 50 - 99 mcg/L onda je to blagi manjak, a od 20 - 49 umjereni manjak. 700 mil ljudi pati od gušavosti na svijetu!

Manjak joda smanjuje inteligenciju za 10-15 %. Dnevna preporučena doza u Hrvatskoj je 150 mcg dnevno.

Ako se odlučite za uzimanje većih doza, obratite pažnju na simptome otrovanja jodom: mršavljenje, pospanost, akne, kašalj i jaki proljev. Naime, jod istiskuje brom i to mogu biti nuspojave detoksikacije.

U tom slučaju možete imati i glavobolju te preporučujem da pauzirate dva dana, popijte 1/4 žličice soli u velikoj čaši vode (osim ako kod vas to nije kontraindicirano!) i tako par puta dnevno s dosta C vitamina (3 g) kako bi izbacili toksine koje je potjerao jod. Dalje, nastavite uzimati manju dozu, ali kad god osjetite glavobolju pauzirajte dva dana i uzimajte sol.

Što bih vam ja savjetovala?

Moj odgovor je:

  • Prije suplementacije izmjerite jod u 24 satnom urinu
  • Jedite hranu koja je bogata jodom

Jeste li čuli za motar (morski kopar, petrovac, trava sv. Petra…)? Raste iz kamena posvuda po našim plažama.Zamislite! Samo ga treba ubrati! (U Francuskoj ga možete kupiti na tržnici). Skuhajte ga s blitvom ili dodajte salati! Predivno miriši. Po jodu.

Saznaj više o motaru!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.