Zdravlje 16. listopada 2016.

Zašto ne bismo trebali piti alkohol navečer?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogo je dokaza koji ukazuju kako alkohol prije odlaska na spavanje nije tako dobra ideja. No kada razmislimo, koliko nam uistinu može štetiti jedna do dvije čašice vina?

Iako nas alkohol u početku uspava, veće su šanse da ćemo se po noći i po nekoliko puta probuditi. Također, alkohol onemogućava odvijanje REM faze sna – faze u kojoj sanjamo i koja je ključna za proces učenja i dugoročno pamćenje.

Loša kvaliteta dubokog sna

Alkohol nas u prvom dijelu sna baca u duboki san, međutim, njegova kvaliteta nije najbolja stoga se drugi dan osjećaju posljedice u obliku glavobolja, iritabilnosti i umora.

Uz ove savjete, zaboravi na nesanicu!

U drugom dijelu sna, kada je organizam metabolizirao alkohol, tijelo pokušava nadoknaditi izgubljeno stoga uključuje više REM – fazu sna. Problem je u tome što se REM faza tada odvija u neprikladno vrijeme, kada je vjerojatnije da ćemo se probuditi.

Vino-Crno | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zašto muškarci bolje podnose alkohol

Alkohol ima veći utjecaj na žene nego na muškarce iz dva razloga. Žene imaju manje crijevnih enzima koji razgrađuju alkohol te žene imaju niži udio vode u tijelu. Oba razloga doprinose tome da će više alkohola ići direktno u krvotok žena, dok će kod muškaraca manje alkohola završiti u krvotoku, a više u tjelesnoj vodi.

Kako spriječiti da alkohol ometa san:

  • Alkohol u količini do 2 pića ne bi trebao utjecati na san

  • Mudro bi bilo imati manji večernji obrok prije spavanja jer hrana usporava vrijeme apsorpcije alkohola

  • Osobama koje imaju problema sa spavanjem nije preporučljivo piti alkohol neposredno prije spavanja, no do 2 pića mogla bi biti sigurna ako ih popijemo u kasno poslijepodne, jer će se alkohol do navečer metabolizirati.

Umjeren unos pive štiti žene od srčanog udara.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.