Zdravlje 05. prosinca 2022.

Zašto Joško Gvardiol nosi masku na licu?

Foto: Twitter RB Leipzig Joško Gvardiol je rekao kako bi masku mogao nositi i do kraja karijere jer mu donosi sreću
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gvardiol je zbog maske dobio mnogo nadimaka, a nosit će ju do kraja natjecanja

Naš trenutačno najskuplji nogometaš Joško Gvardiol brzo je postao miljenik i onih koji ne prate nogomet tako često, ako je suditi po reakcijama na društvenim mrežama. Jedno pitanje koje se često postavlja je zašto Joško na terenu nosi crnu masku? Zbog maske je dobio razne nadimke kao što su Zorro i "osvetnik", a kako piše Slobodna Dalmacija, nosit će ju do kraja prvenstva. 

Iako ga čini još opasnijim protivnikom, maska nije ukras. Gvardiol ju mora nositi zato što se s Willijem Orbanom, suigračem iz kluba, sudario glavama i slomio nos. Nastradalo je i Joškovo oko koje se ubrzo nakon ozljede zatvorilo i oteklo. Sve to se dogodilo neposredno prije odlaska u Katar, a liječnici su ipak utvrdili kako ozlijede nisu toliko teške te da Gvardiol može igrati za reprezentaciju, ali da mora nositi zaštitnu masku koja je posebno prilagođena njegovom licu. 

 | Author: Instagram @josko_gvardiol Foto: Instagram @josko_gvardiol Gvardiol se glavama sudario sa suigračem i slomio nos

Gvardiol je na svom Instagram profilu objavio fotografiju ozlijede te se našalio: "Trebali ste vidjeti drugog tipa". Izjavio je i kako, što se njega tiče, masku može nositi i do kraja karijere jer mu donosi sreću. 

Kada se obratiti liječniku zbog slomljenog nosa?

Udarci u nos nisu tako rijetki i u svakodnevnom životu, a često se i najmanji udarac može činiti kao da je uzrokovao lom cijelog nosa. Ipak, slomiti kost nije tako lako te postoje jasni znakovi kada je nos uistinu slomljen. Ako primijetite neke od ovih simptoma, savjetuje NHS, odmah se obratite liječniku:

  • Jaka bol, oticanje i crvenilo
  • Oticanje se ne smanjuje niti nakon tri dana
  • Krvarenje
  • Krckanje ili pucketanje koje se čuje pri dodiru nosa
  • Otežano disanje
  • Promjena oblika nosa odnosno krivljenje. 

Kako liječiti slomljeni nos i što izbjegavati?

Ako udarac u nos promijeni njegov oblik, velike su šanse da će biti potrebna kirurška intervencija kako bi se vratio originalni oblik nosa. U tom slučaju postavlja se unutarnja i vanjska podrška koja nakon operacije usmjerava zarastanje nosa. Ukoliko je došlo do prijeloma koji nije iskrivio nos, za liječenje je obično zadužena sama osoba i uključuje hlađenje nosa hladnim oblozima nekoliko puta dnevno po 15 minuta. Također je moguće uzimati lijekove protiv bolova po potrebi, a preporučuje se i spavanje u što uspravnijem položaju kako bi se smanjilo oticanje. 

Nipošto ne biste trebali sami ispravljati nos ako je došlo do promjene oblika. Također biste trebali ukloniti naočale s nosa i ako je moguće, ne nositi ih dok oteklina ne splasne. Potrebno je dva tjedna izbjegavati tjelovježbu te izbjegavati situacije u kojima bi se ozljeda mogla ponoviti barem šest tjedana. 
 

Možda te zanima... Svakodnevno hodanje jača tvoje srce, kosti i mišiće i diže samopouzdanje! Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.