Zdravlje Zdrava i produktivna na poslu 06. listopada 2016.

Zašto je za uravnotežen imunitet ključan vitamin D?

Vitamin_D1
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vitamin D se, osim iz namirnica poput mlijeka, jaja, ribe i ribljeg ulja, sintetizira iz kolesterola u koži putem kompleksnog procesa u kojem odlučujuću ulogu igra i sunce, odnosno ultraljubičasto zračenje. Smatra se kako je najvažnije područje djelovanja D vitamina ono na imunitet.

Naime, deficita vitamina D, koji se zbog sve manje sunčevih zraka najčešće javlja zimi, može utjecati na različite zdravstvene posljedice - u početku manje, a kasnije sve veće i veće. Prvi znakovi deficita su blagi i neprepoznatljivi a u njih spadaju umor, nesanica, gubitak apetita i slabljenje vida.

Bez vitamina D nema odgovarajuće apsorpcije kalcija

Normalna razina vitamina D u krvnoj plazmi je 30-74 ng/ml s time da su zadovoljavajuće serumske vrijednosti oko 55 ng/ml. 

Malo je poznato da vitamin D ima strukturu steroidnog hormona i da je njegovo djelovanje u organizmu vrlo slično hormonskom djelovanju. Ako nema D vitamina, nema odgovarajuće apsorpcije kalcija, dolazi do smanjenja koštane mase te se za posljedicu javljaju se rahitis i osteomalacija. Između ostalog, ukoliko nema dovoljno D vitamina lako nastaju lomovi kostiju.

Ujedno vitamin D ima veliki utjecaj na srce i krvožilni sustav što potvrđuje i  "Framingham Study". Vitamin D štiti osjetljivi endotel krvnih žila gdje obično nastaju upalni procesi.  Smatra se da je tjelesna slabost kroničnih bolesnika uvjetovana djelovanjem na mišićna vlakna i veze s kostima.

Vitaminom D protiv prehlade i gripe

Vitamina D se zimi, zbog velikog broja dana bez sunca, smatra glavnim uzrokom nastanka gripe. To je i potvrdila japanska studija u kojoj su djeca dobivala 1200 jedinica D vitamina. Ta djeca su bila 40 posto manje osjetljiva na virus gripe tipa A u odnosu na placebo skupinu. 

Dakle ključ za imunitet je vitamin D jer ima izrazito anti-infektivno djelovanje. Također se pokazalo da vitamin D ima izrazito važan utjecaj na prevenciju pojave kroničnih bolesti, što je potvrdila finska studija u kojoj su djeci od rođenja dodavali D vitamin i ta su djeca imala 90 posto manji rizik od pojave dijabetesa u odnosu na djecu koja nisu dobivala D vitamin.

Procjenjuje se da preko 1 milijarda ljudi diljem svijeta ima niske serumske vrijednosti vitamina D zbog čega se s pravom govori o "epidemiji"  te se razmatraju ozbiljne posljedice ovog stanja na javno zdravstvo.

Vitamin D podržava rad imunološkog sustava, a Almagea CURCUMIN FORTE+ osigurava dnevnu dozu vitamina D, važnog za sve generacije i populacijske skupine.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.