Zdravlje Simptomi i pomoć 17. studenoga 2017.

Zašto imaš loš zadah kada se probudiš?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Senzualni poljupci ujutro, prije nego se uopće ustane iz kreveta nešto je što se vjerojatno događa samo u - filmovima. Taj ustajali, jaki zadah zasigurno nije nešto s čime bi prišla bilo kome ujutro, a kamoli svom partneru.

Iako je jedan od logičnih razloga taj da nisi prala zube oko 8 sati, postoji još faktora koji potpomažu toj neugodnoj pojavi.

Što su ti usta više suha, veće su šanse da će ti zadah biti loš. Disanje na usta, hrkanje i korištenje određenih lijekova čak pojačavaju loš zadah tako što dodatno isušuju usta. 

Doktor dentalne medicine i protetičar s Manhattana, Mazen Natour za Women's Health magazin objašnjava kako sve dolazi od manjka produkcije sline, koja inače služi za čišćenje bakterija koje uzrokuju zadah. 

Možda te zanima... Uz ovaj jednostavan trik nećeš imati neugodan zadah iz usta Zdravlje

Ponekad može ukazati na bolest

Iako je uglavnom nešto oko čega ne bi trebalo brinuti, u nekim situacijama iza neobično jakog i neugodnog zadaha mogao bi se skrivati neki zdravstveni problem. Često su to problemi s desnima, koji su opet povezani sa srčanim oboljenjima. Mogu biti i infekcije poput gnojnoj čira, ili gastroenterološki problemi., kaže dr. Natour. 

Ako se želiš riješiti tog neugodnog zadaha, obavezno očisti zube koncem i temeljito ih operi prije spavanja. Obrati se doktoru primijetiš li da ne nestaje.

Mala alatka za bolji dah

Kako se upravo na njemu nalazi najviše bakterija, dr. Natour predlaže čišćenje jezika strugalicom 2 - 3 minute te korištenje bezalkoholne vodice za ispiranje. Najbitnije je posjećivati redovno zubara, kako bi ti pomogao oko drugih stanja koje bi mogle uzrokovati zadah i propadanje zubi.

Možda te zanima... Znaš li na što upozoravaju jak zadah i snažan osjećaj gladi? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.