Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 23. srpnja 2020.

'Zaraženi pojedinci isključivo su nosili zaštitne vizire', upozorila švicarska vlada

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon novog žarišta u Švicarskoj gdje su zaraženi bili samo oni koji su na licu nosili plastične vizire, švicarska vlada odlučila je upozoriti ljude kako su oni neadekvatna zaštita u borbi s ovim virusom te da ih treba nositi samo u kombinaciji s maskom za lice.

Zdravstveni dužnosnici u kantonu Graübunden koji su proučavali nedavno žarište koronavirusa među osobljem u jednom hotelu otkrili su zabrinjavajuću stvar - svi oni koji su zaraženi nosili su plastične štitnike za lice, dok su oni koji su izbjegli infekciju nosili maske za lice.

Možda te zanima... Je li kontroverzna švedska strategija u borbi s koronavirusom uspješna? Zdravlje

Rudolf Leuthold, šef kantonalnog zdravstvenog odjela u Graübundenu, rekao je da su upravo oni, zaštitni viziri, stvar koja je zajednička bila svim zaraženim ljudima. "Među zaposlenicima nije bilo niti jednog zabilježenog slučaja zaraze na ljudima koji su nosili maske. Pokazalo su da su zaražene osobe one koje su nosile samo plastične štitnike na licu", rekao je za The Local.

Za švicarske vijesti, dvadeset minuta kasnije, Leuthold je naveo i da je jedan gost hotela također zaražen te je naveo da sa sigurnošću znaju kako su spomenutog gosta posluživali ljudi koji su nosili plastične vizire i koji su i sami sada zaraženi koronavirusom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Švicarska vlada upozorava 

Kantonalne zdravstvene vlasti u Graübundenu zbog spomenute su se situacije oglasile tako protiv plastičnih štitnika za lice.

Kantonalna liječnica Marina Jamnicki rekla je da plastični štitnici nisu učinkovitiji od maski za lice te da mogu pružiti lažni osjećaj sigurnosti onima koji ih nose. "Plastične štitnike za lice treba nositi zajedno s maskom za lice", navela je.

Možda te zanima... Tip UV svjetla ubija 99, 9 % koronavirusa: Je li to kraj socijalnom distanciranju? Zdravlje

Federalni ured za javno zdravstvo složio se s njom, ukazujući na povećane infekcije među onima koji su nosili spomenute štitnike.

Glasnogovornik Yann Hulmann rekao je kako "vizir ne služi kao alternativa higijenskim maskama. Viziri se mogu nositi samo zajedno s maskama kako bi poboljšali vlastitu zaštitu" te je naveo da federalna vlada razmatra izmjenu pravila kojima bi ugostiteljski radnici morali nositi oboje i masku i štitnik ili samo masku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.