Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 25. lipnja 2020.

Tip UV svjetla ubija 99, 9 % koronavirusa: Je li to kraj socijalnom distanciranju?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stropne svjetiljke koje emitiraju siguran oblik ultraljubičastog svjetla bile bi vrlo učinkovite za uništavanje koronavirusa u zraku, pokazala je studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Columbia.

"Vrlo niska izloženost UV-svjetlu ubila je više od 99,9 % izloženih virusa", rekao je glavni istraživač dr. David Brenner za Reuters. Znanstvenici su raspršili čestice koronavirusa u zrak u mediju ispred izvora ultraljubičastog svjetla, zatim sakupili viruse i testirali ih kako bi vidjeli koliko ih je još aktivnih.

Možda te zanima... Je li koronavirus mutirao i oslabio komentira Alemka Markotić Zdravlje

"U studiji, objavljenoj u srijedu u časopisu Scientific Reports, korišteni su koronavirusi koji izazivaju česte prehlade, dok je u  kasnijim istraživanjima koja su još u tijeku korišten koronavirus koji uzrokuje COVID-19. Rezultati su isti, ultraljubičasto svjetlo ubija oba koronavirusa na isti način", rekao je Brenner.

Možda te zanima... Je li ovo drugi val koronavirusa ili nastavak prvog? Zdravlje

Svjetla bi se mogla instalirati na javnim mjestima i tako ubijati mikrobe, uključujući i COVID - 19 te tako ograničiti širenje virusa. Brenner je je za Reuters rekao da ne vide ultraljubičasta svjetla kao alternativu maskama i socijalnom distanciranju nego kao dodatni alat za suzbijanje širenja koronavirusa. Dodao je i da proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svjetla već pripremaju njihovu proizvodnju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.