Zdravlje 14. lipnja 2012.

Zapitaj se za zdravlje!

Anagjergja_Sonjakatanec_Violamacolic
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih lijekova predstavila je javnozdravstvenu kampanju ''Zapitaj se za zdravlje''. Kampanjom ti želi ukazati na dobrobiti koje proizlaze iz zdravijih životnih navika i svakodnevnu primjenu barem jedne od zdravih odluka, odustajanjem od loših navika poput pušenja, te odgovorno samoliječenje

Udruga HUPBR namjerava te potaknuti na brigu i odgovornost za vlastito zdravlje kao i zdravlje svoje obitelji. Cilj im je ukazati da zdrave životne navike mogu dovesti do poboljšanja općeg zdravstvenog stanja pojedinca, te čak izliječiti ili ublažiti brojne zdravstvene tegobe ili blaže bolesti.

Namjera kampanje ''Zapitaj se za zdravlje'' je da osvijesti činjenicu da je zdravlje u tvojim rukama te da donošenjem zdravijih odluka u velikoj mjeri možeš utjecati na što dulji aktivan život te zdravu starost.

Istraživanje je polazišna točka cijele kampanje

Na okruglom stolu održanom 5.lipnja izneseni su podaci istraživanja koje je za Udrugu proveo Centar za istraživanje GfK. Ravnateljica Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih lijekova Sonja Katanec odredila je istraživanje kao polazišnu točku cijele kampanje. Kako bi te potaknula na promjene, otkrila je i svoju zdravu odluku. 

'Istraživanje nam je pokazalo kako su pacijenti sve više zainteresirani za poboljšanje vlastitog zdravlja, ali i da žele više informacija o tome kako se mogu sami pobrinuti za ''blaže'' bolesti. Svima nama u zdravstvenom sustavu je u interesu da educiramo pojedince koji mogu odgovorno primijeniti samoliječenje, ali i dugoročno se pobrinuti o vlastitom zdravlju. 

'Ja sam odlučila nastaviti sa zdravom ishranom, ali i malo više pripaziti na stres kojeg uzrokuje moj način života.'

Samoliječenje

Jedna od osnovnih poruka kampanje je i da svi u zdravstvenom sustavu moraju raditi na stvaranju sigurnijeg okruženja koje će ti pomoći da doneseš ispravne i zdrave odluke po vlastito zdravlje, ali i sigurnu primjenu lijekova i proizvoda iz područja samoliječenja.

Samoliječenje nije samo liječenje simptoma bolesti, uzimanje lijekova bez recepta, nego i tvoja spremnost da očuvaš i brineš se za svoje zdravlje, da znaš potražiti informacije koje su ti potrebne, te da znaš potražiti pravu pomoć (liječnika ili ljekarnika) u pravo vrijeme.

Samoliječenje se sastoji od niza aktivnosti koje poduzimaš, bilo sam bilo u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima, kako bi sačuvao svoje zdravlje, liječio lakše tegobe, ali i spriječio nastanak bolesti.

Samoliječenje donosi dobre zdravstvene rezultate, učinkovitije zdravstvene usluge, bolje upravljanje simptomima i produljenje životnog vijeka. Za tebe to znači veće opće zadovoljstvo svojim zdravljem, poboljšanje kvalitete života i veću neovisnost.

Zdravim odlukama možeš utjecati na svoj život

Voditeljica popularne talk show emisije 8.kat vodila je okrugli stol dinamično i uz mnogo potpitanja otkrivala je cilj kampanje.

'Pobornik sam samoliječenja, dapače i sama koristim neke multivitamine. Sada doduše manje jer konzumiram sve ovosezonsko voće i povrće. Vodeći ovaj okrugli stol razmišljala sam o svojoj novoj zdravoj odluci i mislim da će to biti više sna. Tog ću se moći bez ikakvih problema pridržavati jer sada počinje ljetna pauza mog talk show-a.'

Nakon predstavljanja na okruglom stolu, 15. lipnja počinju aktivnosti u ljekarnama kada će ljekarnici cijeli dan odgovarati na tvoja pitanja i pružati ti savjete.

Kampanja završava Zidom zdravih odluka u petak 15. lipnja. od 17 do 20 sati na zagrebačkom Zrinjevcu kada ćeš na panou moći upisati vlastite zdrave odluke i potaknuti druge na promjene u životnim navikama. Tvoju zdravu odluku će udruga CASI objaviti na nekoliko video zidova u centru Zagreba.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Default avatar -
   Marbil

   Moja zdrava odluka je definitivno što manje stresa! Probat ću doći danas na Zrinjevac i zapisati je na zid.

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.