Zdravlje Simptomi i pomoć 10. ožujka 2017.

Zamjenski hormoni koji djeluju odmah, a nemaju nuspojave

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Estrogen i progesteron, dva hormona, koja se ciklično proizvode u tijelu žene, mogu doći u stanje neravnoteže, a taj disbalans može značajno utjecati na fizičko i psihičko zdravlje. Žene svih dobi muku muče s hormonima, a mnoge od njih ne žele uzimati konvencionalnu nadomjesnu hormonalnu terapiju, a o bioidentičnoj hormonalnoj terapiji nisu dovoljno informirane.

"Bioidentični hormoni jednaki su onima u tijelu i njima pokušavamo balansirati nepravilan odnos progesterona i estrogena", kaže dr. Sanja Toljan iz Poliklinike Orlando u Zagrebu, a za Zdravu Kravu objašnjava što su bioidentični hormoni, kako djeluju, imaju li nuspojave.

Sanja Toljan diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, radila je u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu, na specijalizaciji je bila u Yale New Haven Hospital u SAD-u. Godine 2004. godine, osnovala je Polikliniku Orlando. Jedina u Hrvatskoj uvela je multidisciplinarni pristup kod liječenja boli, te nove metode kao što je to tada bila mezoterapija. U svakodnevnom radu s pacijentima uočila je najčešće poremećaje koji su posljedica modernog načina života, a posebice njihov utjecaj na hormonski sustav. Zbog toga se odlučila za specijalizaciju iz preventivne i antiage medicine u Belgiji, kod  dr. Thierry Hertogha. Danas se najviše bavi poremećajima hormonskog sustava i liječenjem bioidentičnim hormonima. Kao pionir te metode u Hrvatskoj, podučava pacijente kako svoje hormone balansirati promjenom stila života te uzimanjem hormonskih pripravaka putem kože, na prirodan i bezopasan način.

Nadomjesni hormoni identični onima koje proizvodi tijelo

ZK: Kako se manifestira poremećaj u radu hormona kod mlađih ženskih osoba, a kako kod starijih?

Bez ili s viškom hormona, javljaju se ozbiljna stanja u tijelu koja zahtijevaju promptno liječenje, jer su potencijalno smrtno opasna kao primjerice, ako nema inzulina i kortizola. No, postoje i stanja kada žlijezde rade i ispostavljaju hormone, ali iz nekog razloga stanice na njih ne reagiraju dobro. Ako ih mjerimo u krvi, imat ćemo lažan dojam da je sve u redu, a ako pogledamo simptome, vidjet ćemo da patimo od disbalansa hormona. Bez obzira na dob, neravnoteža hormona se manifestira uglavnom: kroničnim umorom, nezadovoljstvom, nesanicom, debljanjem ili mršavljenjem, ubrzanim starenjem, željom za slatkom ili slanom hranom, problemima sa srcem, želucem, crijevima, poremećajem u funkcioniranju spolnih hormona, nepravilnim ciklusima, slabim libidom, erektilnom disfunkcijom i sličnim stvarima. Zaista nema organa niti organskog sustava koji može raditi pravilno bez hormona.

ZK: Što su hormonski nadomjesci i koje sve vrste postoje?

Prije svega hormoni se ne liječenje samo nadomještanjem hormona, kako većina smatra. Hormoni se trebaju balansirati sasvim drugom terapijskom filozofijom. Naše tijelo je uglavnom spremno proizvoditi hormone, ako ga pravilno tretiramo, odnosno ako jedemo zdravo i dovoljno spavamo. Mogla bih reći da su glavni preparati za liječenje hormona pravilna hrana i pravilno spavanje. Sve ostalo je sekundarno.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

ZK: Što su to bioidentični hormoni i kako djeluju?

Ako već moramo nadoknađivati hormone, jer žlijezda više ne radi, onda bi to trebalo biti s hormonima koji su identični ljudskim i zovemo ih bioidentični. Imaju potpuno jednaku kemijsku strukturu kao i naši ljudski te u tijelu rade iste funkcije i jednako se metaboliziraju kao i tjelesni hormoni. Nedostatak nekog hormona najbolje se nadoknađuje s jednakim hormonom, jer smo onda sigurni da nećemo imati nuspojave, da će djelovati kao da ga je stvorila naša žlijezda. Pitanje je uvijek doze, jer ona bi trebala biti individualna, a ne jednaka za sve. Kod primjene bioidentičnih hormona težimo individualnosti doziranja, jer ne samo da je svaka osoba različita, nego i potrebe za hormonima variraju na dnevnoj bazi. Ako ne uvažimo tu činjenicu, hormoni nam neće dobro djelovati i unatoč njihovoj primjeni osjećat ćemo se loše.

Pet koraka uz koje ćeš hormone dovesti u ravnotežu

ZK: Kako se bioidentični hormoni koriste, od čega se sastoje, imaju li nuspojave, koje su njihove prednosti?

Bioidentični hormoni posebno su popularni kada govorimo o nadoknađivanju spolnih hormona kod žena i muškaraca, jer konvencionalan medicina upotrebljava inačice hormona, a ne prave hormone, barem kada je riječ o progesteronu. Bioidentični estradiol, progesteron, testosteron nadoknađuju njihov nedostatka u tijelu i nemaju nuspojave koje vežemo uz upotrebu klasične hormonske nadomjesne terapije. Stoga je sasvim logično da se danas sve više ljudi okreće toj opciji. Osviještenim modernim ljudima je bliskije da hormon koji nedostaje u tijelu nadomjeste istim, umjesto da uzmu alopatski lijek. Zbog toga bioidentični hormoni zauzimaju sve veću važnost u tretiranju simptoma kod manjka spolnih hormona žena i muškaraca. S pravom, jer pokazuju se zadivljujući rezultati i uklanjaju simptome koji bi se inače liječili lijekovima. Hormon nije lijek, to je supstanca koju tijelo prepoznaje kao svoju.

Struka još nije dovoljna educirana o prednostima bioidentičnih hormona

ZK: Postoje li osobe koje ih ne bi trebale uzimati i zašto?

U principu ne. Hormone može uzimati svatko, ako ih zaista treba. Suvremena medicinska istraživanja svakodnevno objavljuju fantastične rezultate vezane za nadomjesne hormone. Hormoni su definitivno nešto što priroda nudi kao rješenje za mnoge probleme.

ZK: Kako se mogu nabaviti bioidentični hormoni, može li ih prepisati liječnik opće prakse?

Zašto ne? Svaki liječnik bi ih mogao propisati, no međutim znanje o hormonima se stječe dodatnom edukacijom najčešće na prestižnim zdravstvenim ustanovama u svijetu. Zbog toga jako malo liječnika zna nešto o tome i još uvijek su skeptični, neki čak i protiv. Nikola Tesla je jednom lijepo rekao: "Najveći neprijatelj ljudskog napretka  je – neznanje". Stojim iza te rečenice.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

ZK: Koliko je vremena potrebno uzimati bioidentične hormone da bi počeli djelovati?

Oni djeluju odmah, iste minute.

ZK: Trebaju li se uzimati doživotno, ako se želi održavati razina blagostanja koja se njima postiže?

Neke hormone treba uzimati doživotno, kao inzulin, hormone štitnjače, kortizol, dok spolne hormone možete uzimati dok želite. Bez njih nećete umrijeti, kao bez ova tri navedena, ali ćete imati lošiju kvalitetu života i možda obolijevati od sporih degenerativnih bolesti. Oni zaista spadaju u domenu prevencije.

ZK: Je li potrebno promijeniti životne navike da bi bioidentični hormoni  djelovali?

Uvijek i obavezno. Redovito spavanje i zdrava prehrana, relaksacija, uzimanje dodatak prehrani i tek onda hormoni. To je uobičajen raspored nadoknade. Bez svega ovoga prije, hormoni ne djeluju i imaju samo malu terapijsku vrijednost. Zato je balansiranje hormona više od uzimanja jedne tablete na dan ili utrljavanja neke kreme. To je jedna sasvim drugačija filozofija liječenja - moderna medicinska struka, prava preventivna medicina.

Biljke koje hormone dovode u ravnotežu

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      DavidP

      Dobar dan .... zanima me da li postoji neki spisak proizvodjaca ili jos bolje naziva ljekova bioidenticnih hormona i da li je moguce poruciti online...u veoma velikom sam disbalansu sa svojim zeljama tako da se oseca i u mom braku...molim vas za pomoc koja mi je hitno potrebna Jasmina

    • Default avatar -
      Mary

      Molim vas da mi odgovorite od ceg se prave bioidenticni hormoni( ne mislim na sastav vec gotovog hormona nego na sirovine)?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.