Zdravlje Simptomi i pomoć 02. svibnja 2018.

Zagreb se može pohvaliti prvim centrom izvrsnosti i edukacije za dijabetes u Hrvatskoj

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

KB Dubrava sa svojim Zavod za endokrinologiju, dijabetes i kliničku farmakologiju proglašena je prvim centrom izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije u Hrvatskoj

Hrvatska puno ulaže u prevenciju i liječenje dijabetesa i postiže značajne rezultate u tome, na čemu vam čestitam, kazao je prof. dr. Nam Cho, predsjednik Međunarodne dijabetičke federacije na svečanosti na kojoj je Zavod za endokrinologiju, dijabetes i kliničku farmakologiju KB Dubrava proglašen prvim centrom izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije u Hrvatskoj.

Time je Zavod praktično postao vodeća ustanova u primjeni novih metoda liječenja i edukacije stručnjaka, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, što je samo nastavak kontinuiteta i uspjeha koji su u razvoju i podizanju kvalitete hrvatske dijabetologije postavili brojni stručnjaci, od akademika Zdenka Škrabala, koji je ustanovio hrvatsku dijabetologiju, do danas, istaknuo je doc.dr. Dario Rahelić, pročelnik Zavoda.

Kazao je da u Hrvatskoj imamo preko 286.000 registriranih osoba sa šećernom bolešću, no procjenjuje se da se ukupna brojka kreće između 450.000 i 500.000 oboljelih, budući da bolest godinama može tinjati, a da čovjek to ni ne zna.

 | Author: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

"Koliko je važno raditi na podizanju izvrsnosti najbolje svjedoči podatak da je danas oko 20 posto ukupnog zdravstvenog proračuna povezano s liječenjem dijabetesa, dok čak 88 posto toga otpada na liječenje komplikacija", dodao je Rahelić.

Centar je svečano otvorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, naglasivši kako usprkos najnovijoj generaciji lijekova i terapija koje su dostupne pacijentima, većina ne postiže dovoljan uspjeh u liječenju bolesti, te je izrazila vjeru da će Zavod sada imati još veću ulogu u prevenciji dijabetesa.

"Za to bismo trebali živjeti zdravim načinom života. Znamo da danas prevladava sjedilački način života, mnogi se bore s viškom kilograma, i velika je izloženost stresu, što pridonosi i razvoju dijabetesa. Pozivam građane da se educiraju o simptomima bolesti i redovito odlaze na kontrolne preglede", kazala je Predsjednica.

Možda te zanima... Uskoro strože mjere za vozače sa srčanim oboljenjima i dijabetesom Zdravlje Možda te zanima... Koliko kalorija manje treba unositi da bi se izbjegao dijabetes tipa 2 Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.