Zdravlje 23. ožujka 2023.

Za Akcijski plan borbe protiv raka do 2025. 8, 5 milijardi eura

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Ministarstvo zdravstva želi novim reformskim mjerama uvesti obavezne i besplatne sistematske preglede za sve punoljetne građane
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je u srijedu da se realiziranim Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2025., vrijednim 8,5 milijardi eura, ostvaruju mnogostruka poboljšanja u području zdravlja i kvalitete života hrvatskih građana.

Ispunjavamo preduvjete za produljenje života sa 78,5 na 79,2 godine, smanjenje udio pušača s 22,1 na 20 posto, potrošnju alkohola per capita s 8,7 na 8,4 litre, povećanje broja osmaša cijepljenih protiv HPV-a te uspostavljamo niz mehanizama koji će dodatno unaprijediti rano otkrivanje i ishode liječenja onkoloških bolesti, istaknuo je ministar Beroš.

Sredstva za provedbu Akcijskog plana osigurana su kroz Državni proračun i fondove EU te za trogodišnju provedbu iznose 8,5 milijardi eura. Strateški cilj dokumenta usmjeren je na poboljšanje zdravlja građana tijekom cijelog života, smanjenju pojavnosti i smrtnosti te produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih zemalja, što je na tragu najavljenih preventivnih aktivnosti u sklopu reformskih mjera, naglašeno je u priopćenju. 

Akcijskim planom definirane su mjere i pokazatelji rezultata koje se žele postići u primarnoj i  sekundarnoj prevenciji, dijagnostici, liječenju, posebnim područjima onkologije, palijativne skrbi, edukacije, istraživanja, ekonomike i praćenja nacionalne onkološke mreže, izjavio je Beroš.

liječnica Možda te zanima... Bolnice uvele eKarton, liječnici pozdravljaju ideju, ali kažu da vlada kaos Zdravlje

Uspostava Nacionalne onkološke mreže

Dodao je kako će se uspostavom Nacionalne onkološke mreže uključiti sve regionalne i lokalne onkološke ustanove koje skrbe za onkološke pacijente te multidisciplinarni timovi koji će davati mišljenje i na telemedicinsko predstavljanje slučajeva drugim ustanovama, a sve navedeno će se povezati s Registrom za rak.

Prioritetna područja Akcijskog plana usmjerena su smanjenju pojavnosti raka promicanjem zdravih životnih navika, učinkovitiju provedbu nacionalnih preventivnih programa, uspostavu sustava optimalnog praćenja i kontrole podataka o onkološkim pacijentima, smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka i  produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka.

Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti pozitivnim iskoracima u liječenju malignih bolesti i osigurati dulji i kvalitetniji život građanima što činimo i na području prevencije kroz preventivne zdravstvene preglede, reviziju i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih programa kao i međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ocijenio je da je akcijski plan još jedan važan pokazatelj da je uistinu pacijent u fokusu te da se djeluje u skladu s reformskim mjerama i misijom postizanja zdravije nacije.

Možda te zanima... Novi test kroz uzorak krvi određuje razinu anksioznosti kod osobe Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.