Zdravlje Simptomi i pomoć 01. prosinca 2021.

Promocija Enciklopedije o spolnom zdravlju i kalendara povodom Svjetskog dana AIDS-a

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) provodi kampanju #VolimZdravlje s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno mladih, o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti te očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U ovogodišnju kampanju uključili su se Slavko Sobin, Ida Prester, Zembo Latifa, Marko Bucić, Marko Vuletić, Nika Turković, Nika Ilčić, Mirna Škrgatić, Lana Biželj, Mateja Sučević, Barbara Vesanović i Karla Zelić kako bi ukazali svojim pratiteljima i ostaloj javnosti, posebice mladima, skrenuli pozornost na važnost izbjegavanja rizika povezanih sa spolnim ponašanjima koja mogu dovesti do neželjenih posljedica, kao i poznavanja načina zaštite zdravlja. Cilj je potaknuti mlade, ali i ostale spolno aktivne osobe da se informirano i dosljedno brinu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju.

 | Author:

U sklopu kampanje izrađen je edukativan kalendar pod nazivom „Volim zdravlje“. Autorica fotografija je Andrea Mulder. Fotografije prate poruke o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, važnosti redovitih zdravstvenih pregleda i smanjenja rizičnih spolnih ponašanja kao i testiranja u slučaju simptoma bolesti ili rizika za zarazu. Fotografiranjem za kalendar poznati glumci, pjevači te influenceri s društvenih mreža podržali su kampanju, a kalendar će od 1. prosinca biti moguće kupiti preko internetske trgovine knjižare Hoću knjigu. Prikupljena sredstva, udruga HUHIV uložit će u aktivnosti usmjerene na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih, posebno na organizaciju i pružanje besplatnih, preventivnih i javnozdravstvenih usluga za mlade.

 | Author:

Uz kupnju kalendara udruga HUHIV poklanja edukativnu brošuru pod nazivom BRUTALKA – enciklopedija o spolnom zdravlju , koja na sveobuhvatan način obrađuje teme o zaštiti spolnog zdravlja za mlade i sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju.

Brošuru je izradila udruga HUHIV u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i brojnim drugim stručnjacima. Sadrži velik broj tema o spolnom i reproduktivnom zdravlju poput spolnosti, rasta i sazrijevanja, anatomije spolnih organa, liječničkih pregleda i samopregleda spolnih organa, zaštite i komunikacije o temama spolnog zdravlja, s ciljem poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija, a sve u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja.

 | Author:

Hrvatski zdravstveni sustav nudi niz zdravstvenih usluga koje pokrivaju različite potrebe mladih, ali važan dio usluga namijenjenih mladima nadopunjuju organizacije civilnog društva koje su puno bliže stvarnom životu i brigama mladih, ciljano se posvećuju njihovim potrebama (edukacije, savjetovanje, brzo testiranje, podrška). Kroz rad s mladima upoznati su s njihovim problemima vezanim uz spolno prenosive bolesti (SPB) i raspolažu kvalitetnim uvidom u stvarno stanje rasprostranjenosti ovih bolesti koje su često bez simptoma i neprepoznate. Stoga SPB mogu uzrokovati komplikacije i posljedice po zdravlje, a zaražena osoba ih može nesvjesno širiti. Zbog toga je prevencije SPB važan javnozdravstveni izazov. Iako se Hrvatska svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije, zajednica pridonosi da se HIV dijagnosticira puno ranije što omogućava uspješnije liječenje i smanjenje daljnjega prijenosa.

 | Author:

Također, zabrinjava visok udio mladih visokorizičnog spolnog ponašanja koji se nisu testirali ili su se testirali tek jednom u životu, kao i značajna pojavnost ostalih SPB kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis C, koje, ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, također mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije i posljedice. Vizija Udruge HUHIV i njezina angažmana u području zdravlja je služiti kao most između zdravstvenog sustava i zajednice te unaprijediti edukaciju i suradnju među stručnjacima i javnosti, kao i doprinijeti stvaranju rješenja za najhitnije, nedovoljno obuhvaćene i ključne zdravstvene izazove. Upravo iz toga razloga je osmišljena platforma pod nazivom Volim zdravlje - portal za edukaciju i informiranje zdravstvenih djelatnika, drugih stručnjaka kao i svih koji vole zdravlje o temama iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja. Platforma povezuje i druge sadržaje za mlade kao što je mobilna aplikacija Spolno zdravlje (spolnozdravlje.hr) te rad HUHIV-a kao društvene zajednice (huhiv.hr).

 | Author:

Platforma Volim zdravlje fokusirana je na spolno zdravlje kao područje u kojem je Udruga HUHIV već prepoznata u javnosti kao član društvene zajednice koji značajno doprinosi edukaciji o spolnosti i spolnom zdravlju te pruža različite oblike savjetovanja i pomoći korisnicima.

 | Author:

Sve aktivnosti i usluge promocije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja koje kampanja HUHIV-a komunicira podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i brojne druge institucije, organizacije civilnog društva i stručnjaci.

 

Možda te zanima... "Svijet ne smije raditi istu pogrešku s koronom kao što je napravio s AIDS-om" Zdravlje Možda te zanima... Klamidija: Simptomi, liječenje i moguće posljedice Zdravlje Možda te zanima... HPV - virus koji pogađa i muškarce, a može uzrokovati čak 6 vrsta raka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.