Zdravlje 18. travnja 2016.

Loša veza agruma i kontracepcije

Naranca450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brusnica je naširoko poznata kao lijek za upalu mokraćnog mjehura, ali ona zakiseli mokraću, tj. smanji pH, pa je nepovoljna za djelovanje antibiotika. Dok se uzimaju lijekovi, treba piti propisani čaj za mokraćne putove, a brusnica može doći na red tek kad se prestanu uzimati antibiotici

Agrumi mogu smanjiti učinak kontracepcije

Agrumi mogu zasmetati lijekovima koji blokiraju kalcijeve kanale (nifedipine, procardia, verapemiop), lijekovima koji kontroliraju razinu kolesterola, s estrogenom, s oralnim kontraceptivima i mnogim lijekovima koji se koriste u slučaju alergijskih reakcija (npr. hismanal).

Ne uzimaj grejp uz lijekove za tlak i kolesterol

Uzimanje grejpa uz neke lijekove može uzrokovati povišenje razine lijeka u krvi do opasnih razmjera, upozorava nutricionistica Darija Vranešić Bender. Pokazalo se da grejp sadrži tvari koje imaju svojstvo mijenjanja enzima i glikoproteina u crijevima, a oni su odgovorni za metabolizam mnogih lijekova.  Najjače mu je djelovanje uz lijekove za sniženje kolesterola i krvnog tlaka, sedative, imunosupresive, lijekove protiv alergija i analgetike.

Uzmeš li neke lijekove natašte riskiraš mučninu

Acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol i slično) ne preporučuje se uzimati na prazan želudac jer može uzrokovati potencijalno opasno krvarenje želučane sluznice, mučninu i povraćanje, upozoravaju liječnici.

Provjeri zašto treba jesti naranče svaki dan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.