Zdravlje 15. listopada 2022.

Victoria Beckham odlučila je ukloniti tetovaže, kako izgleda sam proces?

Foto: Instagram Victoria Beckham
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nekadašnja pjevačica i model Victoria Beckham uklonila je tetovaže pomoću lasera, a na isti potez odlučile su se i druge zvijezde

Victoria Beckham našla se na meti tračeva nakon što su fanovi primijetili da je tetovaža s inicijalima supruga Davida nestala s njezine ruke. Priče o potencijalnom razvodu Victoria je opovrgnula u emisiji Today with Hoda & Jenna gdje je objasnila kako joj se tetovaže koje ima jednostavno više ne sviđaju i kako ih je odlučila ukloniti. Dodaje i da nema ništa protiv tetovaža te da joj se i dalje sviđaju generalno, samo je primijetila da njezine tetovaže gube boju i postaju razmrljane pa je odlučila da je vrijeme da ih ukloni. 

Nije Victoria jedina koja je odlučila ukloniti tetovaže sa svog tijela. Poznata britanska influencerica Estée Lalonde na društvenim mrežama sa svojim pratiteljima dijeli iskustva uklanjanja tetovaže i navodi kako joj jednostavno više ne pristaju i da želi promjenu. Glamour magazin prenosi da su određene tetovaže uklonile i Meghan Fox, Angelina Jolie, Eva Longoria te zvijezda serije "Moderna obitelj" Sarah Hyland. 

Proces uklanjanja tetovaže mnogo je bolniji od samog tetoviranja i ne daje uvijek savršene rezultate, no ako na tijelu imaš neželjeni crtež koji te podsjeća na nešto što želiš zaboraviti, vrijedi ga isprobati. 

Zašto tetovaže ne nestaju same od sebe?

Da bismo znali kako se tetovaže uklanjaju, dobro je znati i zašto pigment koji tattoo majstorica ili majstor ubaci pod našu kožu jednostavno ne izblijedi sam od sebe. Tinta koja ulazi pod kožu tetoviranjem ne može se skladištiti u stanice kože jer one s vremenom odumiru pa bi s njima nestala i naša tetovaža. Novija istraživanja pokazala su fascinantan način zadržavanja tinte u koži. 

Naime, jednom kada iglom ubacimo pigmente u kožu, aktiviraju se naši makrofagi, vrsta leukocita koja sudjeluje u imunosnom odgovoru, prenosi NBC. Makrofagi su zasluženi za uklanjanje bakterija iz organizma, no jednom kada "progutaju" čestice pigmenta, ne mogu ih se riješiti isto kako bi se riješili bakterija te jednostavno ostaju na tom mjestu i drže pigment kako se ne bi proširio po ostatku tijela. 

Makrofagi nisu besmrtni te s vremenom i oni odumiru, no što se događa s pigmentom tada? On se otpušta nazad u kožu gdje ga brzo "proguta" novi makrofag i tako pigmenti ostaju na mjestu. Kroz mnogo takvih ciklus tetovažama rubovi postaju sve manje oštri, ali ptice, srca ili možda slova koja imamo tetovirana na koži nikada ne nestaju.

Kako izgleda proces uklanjanja tetovaže?

Najpopularnija tehnika uklanjanja tetovaže je pomoću lasera, no mogu se koristiti i kirurške metode te dermoabrazija, piše Mayo Clinic. Laser koji se koristi za uklanjanje tetovaža nije poput lasera kojeg vidimo primjerice u opremi majstora ili soboslikara. Zraka lasera za uklanjanje tetovaže je usmjerena u jednu točku gdje ispušta veliku količinu energije. Kada takva energija pogodi čestice pigmenta, one se zagriju i rasprše na znatno manje čestice koje tijelo može efektivnije izbaciti iz organizma. 

Upravo zato je proces uklanjanja tetovaže laserom poprilično bolan, a uređaji uz laser često imaju ugrađen i pumpu za hladni zrak koji ublažuje osjećaj pečenja. Kako ovim tretmanom najprije nestaju pigmenti smješteni bliže površini kože te zatim oni smješteni dublje, potrebno je provesti nekoliko tretmana prije nego tetovaža nestane. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Lasersko uklanjanje tetovaže

Komplikacije uklanjanja tetovaže laserom 

Kako navodi Cleveland Clinic, često nije moguće tetovažu ukloniti u potpunosti, posebno ako se radi pigmentu koji blijedi u zelenim nijansama. Često se mogu javiti i komplikacije u obliku opeklina koje bi trebale nestati do idućeg tretmana. Osim opeklina, postoji šansa da će se mjesto na kojem uklanjamo tetovažu inficirati, a česte su i promijene pigmentacije na tom području, bilo da se radi o hiperpigmentaciji ili hipopigmentaciji kože. 

Kako bi smanjili rizik nuspojava i komplikacija, uvijek je dobro temeljito istražiti kliniku u kojoj ćemo uklanjati tetovažu te nikako ne dopustiti da ju uklanja netko kome ne vjeruješ ili ti se čini da nisu sigurni u to što rade. Najgora stvar koju možeš napraviti je pokušati ukloniti tetovažu doma.

Nikako ne pokušavaj tetovažu ukloniti doma

Možda se čini čudno da ovo uopće trebamo napomenuti, no uklanjanje tetovaža trebamo propustiti stručnjacima. Na tržištu možeš pronaći razne preparate u obliku krema ili gelova koje garantiraju potpuno uklanjanje tetovaže, no oni nisu uistinu efektivni te mogu dovesti do pojave kemijskih opeklina na koži kao i drugih opasnih komplikacija. 

Uklanjanje tetovaže laserskim putem možda je nešto skuplje i dugotrajnije, ali barem znaš da se nalaziš u sigurnim rukama profesionalaca i da su šanse za pojavu komplikacija znatno manje. 
 

Možda te zanima... Koji tretmani i postupci pomlađuju kožu lica, a nisu invazivni? Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.