Zdravlje 02. ožujka 2023.

Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: Trudnicu izliječili od rijetke bolesti

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Liječnici KBC-a Zagreb uspješno su izliječili 38-godišnjakinju koja je hospitalizirana prvo u 27., a potom i 32. tjednu trudnoće zbog komplikacija rijetke bolesti - porodične hilomikronemije koja je mogla dovesti do pankreatitisa i komplikacija trudnoće, izvijestio je KBC.

Kod pacijentice je bio prisutan progresivni porast vrijednosti triglicerida (49.33 mmol/L) uz visok rizik nastanka pankreatitisa i komplikacija trudnoće koja je u završnoj fazi vođena u Klinici za ženske bolesti i porode. U bolesnice je provođena specifična dijetna prehrana u suradnji s kolegama dijetetičarima iz Sektora prehrane i dijetetike KBC Zagreb. Nadalje, u dogovoru s nefrolozima postavljena je indikacija terapijske izmjene plazme. 

“S obzirom na visoki stadij trudnoće odlučili smo se kod bolesnice raditi centrifugalnu aferezu (plazmaferezu) uz citratnu antikoagulaciju što je metoda afereze koja se u Hrvatskoj radi trenutno jedino u našem centru”, priopćio je KBC Zagreb. Učinjeno je ukupno šest postupaka terapijske izmjene plazme uz zadovoljavajući pad vrijednosti triglicerida nakon svakog postupka.

Radi se o vrlo rijetkoj bolesti uz dodatnu komplikaciju trudnoćom čime je izvođenje ove metode liječenja dodatno komplicirano. Zadnji, i do sada jedini sličan slučaj su imali prije devet godina. Ono što ih čini ponosnim, a prije svega sretnim je uspješno provođenje liječenja bolesnice koja je nekoliko dana iza posljednjeg postupka plazmafereze rodila zdravo dijete, dodaju.

Smatramo kako je ovo veliki medicinski uspjeh naših Zavoda, Klinike za unutrašnje bolesti i KBC-a Zagreb, a posebno povodom Dana rijetkih bolesti. U liječenje su bili uključeni liječnici Klinike za unutarnje bolesti, Zavoda za bolesti metabolizma i Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju, stoji u priopćenju. 
 

Možda te zanima... Tri hrvatska liječnika bore se za medicinski Oscar! Zdravlje Možda te zanima... Hrvatski liječnici jedinstvenom metodom uklanjaju tumore bez operacije i dugotrajnog oporavka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.