Zdravlje Simptomi i pomoć 11. travnja 2018.

Uzrok štucanja, kako ga zaustaviti i prepoznati kao simptom bolesti

Foto: Guliver/Shutterstock Narodni lijekovi protiv štucanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Štucanje se u medicini naziva singultus, što dolazi od latinske riječi singult, a znači ''hvatanje zraka tijekom plača''. Štucanje je nekontrolirano grčenje ošita i pojavljuje se kad se previše spusti razina ugljičnog dioksida u krvi. Na štucanje mogu potaknuti toksične pare, pušenje, začinjena hrana ili piće, a isto tako i hladno piće uz topao obrok.

Zapravo, tvoje tijelo štucanjem možda govori da jedeš ili piješ previše ili prebrzo. Jedna teorija tvrdi da je štucanje refleks koji nam pomaže da se ne udavimo hranom i napitcima. Napadaji štucavice većinom su kratki i traju samo nekoliko minuta, ali ponekad mogu trajati i znatno dulje. Napadaj koji traje dulje od dva ili tri sata naziva se upornim ili produljenim štucanjem. Nesavladivo štucanje najčešće se definira kao ono koje traje dulje od mjesec dana.

Možda te zanima... Zašto se naježimo, štucamo, trzamo u snu i čemu služe suze? Zdravlje Možda te zanima... Mogući uzroci štucanja i kako ga zaustaviti Zdravlje

Obje vrste štucanja mnogo su češće kod muškaraca. Vjeruje se da uporno i nesavladivo štucanje uzrokuje odstupanja električnih impulsa u živcu vagusu, koji se proteže od moždanog debla do želuca i kontrolira srčane otkucaje, lučenje želučane kiseline, rad crijeva i mišiće vrata, a to su samo neke od njegovih ključnih funkcija. Također se smatra da štucanje uzrokuje nadraženost freničnog živca, koji pokreće živac ošita i kontrolira disanje. Frenični živac se, zapravo, nekoć rezao kako bi se zaustavilo nekontrolirano štucanje.

Jednostavni recepti protiv štucanja

Postoji nekoliko kućnih pripravaka za otklanjanje običnog štucanja. Mnogi podižu razinu ugljičnog dioksida u krvi ili stimuliraju živac vagus kako bi mu pomogli da se vrati na pravi kolosijek. Ti ''lijekovi'' obuhvaćaju:
  • zadržavanje daha
  • disanje u papirnatu vrećicu
  • plaženje jezika
  • trljanje očnih jabučica
  • gutanje suhog kruha
  • gutanje usitnjenog leda
  • topljenje žličice šećera u ustima
  • udisanje mirisne soli
  • brzo ispijanje vode, bez disanja

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Štucanje koje ne prestaje može biti znak ozbiljne bolesti, ali i stresa

Učestalo štucanje Štucanje obično traje nekoliko minuta. No, ako traje više od 48 sati, mogao bi postojati razlog za zabrinutost. Jedna je studija otkrila vezu između dugotrajnog štucanja i raka pluća. Također, otkriveno je da štucanje može biti simptom naprednog stadija mezotelioma - rijetke vrsta raka koji se javlja u tankom sloju tkiva koji pokriva većinu unutarnjih organa.
 
Štucanje upućuje na probleme poput refluksa kiseline, koji uključuje žgaravicu, a nekad i mučninu. Stručnjaci kažu da štucanje koje ne jenjava također može biti pokazatelj i GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti).
 
Štucanje može upozoravati i na prisutnost nekih vrsta raka, uključujući i tumor na mozgu, rak želuca ili limfnih čvorova. Dugotrajno štucanje, koje traje više od 30 dana, povezano s navedenim vrstama raka. S druge strane, dugotrajno štucanje može biti i znak upale pluća. Iako ćete istodobno najvjerojatnije “iskusiti” i druge simptome, poput bola u prsima, zimice, povišene tjelesne temperature, a možda i otežanog disanja, potrebno je što prije otići na rendgen kako bi se utvrdilo radi li se uistinu o infekciji.
 
Štucanje može upozoriti i na to da trebaš uzeti malo vremena za sebe. U klinici Mayo navode emocionalni stres kao jedan od mnogih uzroka štucanja, pa ako si primijetila da štucanje “prati” tvoja stanja povećanog stresa, uspori tempo - a unutarnji mir pronađi u aktivnostima poput meditacije, tjelesne aktivnosti ili odlaska na zasluženi godišnji odmor.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.